nr. 3
MEMORIE VAN TOELICHTING
In de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw werden onder
de naam absint sterke dranken geproduceerd van uiteenlopende samenstelling,
maar meestal bereid met boerenwormkruid (werkzaam bestanddeel: thujon), anijs,
venkel en- in kleinere hoeveelheden – nootmuskaat, jeneverbes en hysop.
Deze drank bevatte verder nogal eens riskante hoeveelheden kopersulfaat, anilinegroen
en loodsuiker. Daarnaast was er het zeer hoge alcoholgehalte; tot 85%. De
traditionele absint werd gestookt. Consumptie van de traditionele absint bracht
vanwege de vaak grote hoeveelheden thujon en het hoge alcoholpercentage duidelijke
gevaren mee voor de gezondheid.
Verschillende Europese landen (België (1906), Zwitserland (1907),
Frankrijk (1915), Duitsland (1923) en Italië (1931)) vaardigden regelgeving
uit om de gevaren van absint te beteugelen.
In Nederland trad op 20 juli 1910 de Absintwet 1909 (Stb. 402) (hierna:
Absintwet) in werking. De Absintwet verbiedt absint in te voeren, te vervoeren,
te vervaardigen, te verkopen, af te leveren of ten verkoop of ter aflevering
voorhanden te hebben.
In sommige EU-lidstaten is de consumptie van absint inmiddels niet meer
verboden, in andere is zij nooit verboden geweest. In bepaalde lidstaten worden
absintdranken ook legaal geproduceerd en ook buiten de Europese Unie gebeurt
dat. Thans zijn er verschillende varianten op de markt. Deze worden over het
algemeen niet meer geproduceerd door middel van distillatie, maar door middel
van het laten trekken van de ingrediënten in alcohol. Naar aanleiding
van constateringen van de controlerende instanties dat deze nieuwe absintvarianten
op de Nederlandse markt worden aangeboden, hetgeen leidde tot een klacht van
een importeur en twee strafzaken tegen een Amsterdamse slijter, heeft een
heroverweging plaatsgevonden omtrent nut en noodzaak van deze wet. Dit heeft
geleid tot de volgende conclusies:
De Absintwet levert een handelsbelemmering op. Deze kan tegenover andere
EU-lidstaten alleen worden gerechtvaardigd uit hoofde van bescherming van
de volksgezondheid. Daarom is over de mogelijke risico's van consumptie van
absint advies gevraagd aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Uit dit onderzoek is gebleken dat in de huidige absintdranken en daarop gelijkende
likeuren (afgezien van het hoge alcoholpercentage) alleen de thujon
nog een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Thujon – een terpeen –
is neurotoxisch. Dit betekent in concreto dat gebruik van thujon in kleine
hoeveelheden leidt tot milde vormen van euforie en in grotere hoeveelheden
tot hallucinaties en andere mentale afwijkingen, zoals epileptische stuipen.
De maximum-hoeveelheid thujon in eet- en drinkwaren is in de Europese
Unie geregeld in de Richtlijn 88/388/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen
van 22 juni 1988 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen
der Lid-Staten inzake aroma's voor gebruik in levensmiddelen en de uitgangsmaterialen
voor de bereiding van die aroma's. Deze richtlijn stelt de volgende maxima
voor thujon (alfa en beta):
– alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte tot 25%: 5 mg/kg;
– alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 25%:
10 mg/kg;
– eet- en drinkwaren waarvan preparaten van salie ingrediënt
zijn: 25 mg/kg; en
– «bitters»: 35 mg/kg.
In Nederland is richtlijn 88/388/EEG geïmplementeerd in het Warenwetbesluit
Aroma's en de Warenwetregeling stoffen in aroma's.
Het is overigens niet uitgesloten dat de nu toegestane thujongehaltes
in EU-kader opnieuw aan de orde zullen komen en dat besloten zal worden tot
lagere maxima. Uiteraard zal dan de regelgeving krachtens de Warenwet aangepast
worden.
Het alcoholgehalte van de huidige absintdranken loopt uiteen van 45 tot
85%. Het drinken van drank met een hoog alcoholpercentage brengt gezondheidsrisico's
mee. Dit geldt uiteraard voor alle dranken en niet specifiek voor absint.
Het hoge alcoholpercentage is geen reden om de Absintwet te handhaven. Het
alcoholpercentage in dranken is in Nederland aan regels gebonden.
Verkoop aan particulieren van gedistilleerde dranken met een alcoholgehalte
van meer dan 81% is verboden op grond van artikel 18 van de Verordening Benaming
Gedistilleerde en Zwak gedistilleerde Dranken van het productschap Dranken1.
De regels over thujon en alcohol worden gehandhaafd door de Voedsel en
Waren Autoriteit. Als zij partijen aantreft die de gestelde maximale gehaltes
overschrijden, treedt zij daartegen passend op.
Nu blijkt dat absint behalve thujon en alcohol geen andere voor de volksgezondheid
schadelijke stoffen bevat, en voor zowel het thujongehalte als het alcoholgehalte
regels van kracht zijn, kan de handelsbelemmering die de Absintwet meebrengt
niet langer uit hoofde van de bescherming van de volksgezondheid worden gerechtvaardigd.
De Absintwet dient daarom te worden ingetrokken.
Over de intrekking van de Absintwet heeft overleg plaatsgevonden met het
betrokken bedrijfsleven, zoals het productschap Dranken, de SlijtersUnie en
de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik. Zij kunnen zich in de intrekking
vinden.
Het op de Absintwet 1909 gebaseerde Besluit bepalingen doorvoer Absint
vervalt met de intrekking van de Absintwet van rechtswege; het behoeft dus
niet te worden ingetrokken.
Administratieve lasten
Dit wetsontwerp is voorgelegd aan het Advies College Toetsing Administratieve
Lasten. Het college heeft besloten het onderhavige dossier niet te
selecteren voor een toets op de gevolgen voor de administratieve lasten voor
het bedrijfsleven. Het wetsvoorstel heeft geen gevolgen voor de administratieve
lastendruk.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
J. F. Hoogervorst