nr. 10
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 1 december 2006
Hierbij informeer ik u over de stand van zaken over biologische catering
en biologische schoolmelk/fruit naar aanleiding van het Algemeen Overleg op
9 februari 2006 (Kamerstuk 29 842, nr. 7).
De markt voor biologische producten is in ontwikkeling, ook is er veel
beweging in de biologische catering. De ontwikkelingen worden gevoed door
besluiten van de overheid. Zo wordt door uitvoering van de motie Koopmans
en De Krom (100% duurzaam inkopen en aanbesteden in 2010 door het Rijk,
andere overheden hebben een ambitie uitgesproken van 50%) een grote
impuls gegeven aan onder andere biologische catering bij de overheid. Ook
in het onderwijs nemen de mogelijkheden voor catering toe met de verplichting
van scholen om kinderen van zeven tot zeven te kunnen opvangen.
Biologische catering overheid
Vorig jaar heb ik toegezegd de verschillende percentages biologische catering
per departement toe te lichten. Hiertoe heeft Wageningen UR een monitor verricht
om op gelijke en gestructureerde wijze aan onderling vergelijkbare cijfers
te komen. Hierbij is gebruik gemaakt van data via de groothandels en de landelijke
cateraars zodat de administratieve lasten op locatieniveau per departement
nul waren. De cijfers zijn gemeten per departement.
Ik kan u meedelen dat de catering bij LNV in Den Haag voor circa 60%
biologisch is in het derde kwartaal (52% over het tweede kwartaal),
op haar regionale vestigingen varieert het van 7 tot 33%, afhankelijk
van het moment van overgang van het contract naar een nieuwe cateraar die
gebonden is aan de doelstelling 20% biologische catering.
Van de andere departementen heb ik op dit moment alleen de cijfers tot
en met het 2e kwartaal. Bij de twee vestigingen van het ministerie van V&W is 45% respectievelijk 22% van de catering biologisch.
Het ministerie van VROM zit op ruim 18% en het ministerie van Buitenlandse
Zaken op 9%. De overige ministeries zitten op percentages variërend
van 0,5 tot 5%. Het ministerie van SZW zit bij de laatste groep, maar
heeft echter in haar huidige aanbesteding een doelstelling van 40%
biologische catering in 2010. Dit wordt gefaseerd ingevoerd vanaf 2007.
Overigens wil ik u erop attenderen dat bij bovenstaande cijfers over catering
de warme drankautomaten niet meegenomen worden. De automaten vallen aanbestedingstechnisch
onder andere contracten dan catering. De automaten hebben echter wel een sterke
invloed op het percentage biologische catering, voor zover de cijfers bekend
zijn. Om u een voorbeeld te geven, voor het ministerie van BZ zou het percentage
stijgen van 9 naar 45% en voor VROM van 18 naar 27%.
Zoals beschreven in de brief van staatssecretaris Van Geel van 14 juli
jl. (30 300 XI, nr. 134) naar aanleiding van de al eerder genoemde motie
Koopmans en De Krom (29 800 XI, nr. 130) wordt een verdere stimulans
gegeven aan onder andere duurzame catering. Biologische catering is een onderdeel
van duurzame catering. Het doet mij genoegen u mee te delen dat op 29 november
jl. de gezamenlijke overheden (provincies, gemeenten, waterschappen, Rijk)
binnen het programma «Duurzame bedrijfsvoering overheden» (trekker
VROM) criteria voor aanbesteding van duurzame catering hebben afgesproken.
Eén van de afspraken is dat onder duurzame catering 40% biologische
catering wordt verstaan.
Biologische catering onderwijs
Tijdens het Algemeen Overleg vroeg het lid Van Gent specifieke aandacht
voor biologisch fruit op scholen. Er is een ketenmanager «scholen»,
die begin dit jaar nog volledig gericht was op het stimuleren van biologische
melk en later ook biologisch fruit op scholen.
De recente wijziging in de verantwoordelijkheid van scholen creëert
grotere mogelijkheden voor verbreding van de inzet. De scholen zijn nu zélf
verantwoordelijk voor het overblijven en vanaf volgend jaar ook voor de buitenschoolse
opvang. Scholen organiseren dit zelf of besteden dit uit aan een derde partij.
De ketenmanager legt momenteel contact met deze partijen om biologische
catering te promoten. Het gaat hierbij niet alleen om melk en fruit, maar
ook andere producten (lunchbox bijvoorbeeld). De eerste reacties van deze
partijen zijn positief. Het kostenaspect voor ouders en het logistieke traject
zijn belangrijke punten waar nu naar gekeken wordt.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C. P. Veerman