29 838 Auteursrechtbeleid

Nr. 104 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 november 2021

In deze brief informeer ik u, mede namens de Minister van Economisch Zaken en Klimaat, over het convenant dat vertegenwoordigers van auteursrechthebbenden en internet access providers hebben gesloten over het blokkeren van websites die inbreuk maken op het auteursrecht en de naburige rechten. Het convenant is als bijlage aan deze brief gehecht1.

Op 8 februari 2017 heeft de toenmalige Minister van Veiligheid en Justitie uw Kamer al bericht over de afspraken die rechthebbenden en internet access providers onder leiding van de overheid met elkaar hebben gemaakt over (1) de samenwerking bij het vergroten van het legale aanbod van auteurs- en nabuurrechtelijk beschermde prestaties in het algemeen en films in het bijzonder en (2) de samenwerking bij het geven van voorlichting aan consumenten over downloaden uit (il)legale bron (Kamerstuk 29 838, nr. 89).

Het auteursrecht en de naburige rechten stellen rechthebbenden in de gelegenheid hun beschermde prestaties (films, series, muziek, boeken en geschriften, beeld, videogames en interactieve software) rendabel te maken. Online piraterij ondermijnt de mogelijkheden van rechthebbenden daartoe. Mijn ambtsgenoot van Economische Zaken en Klimaat en ik vinden het niet alleen belangrijk dat rechthebbenden en internet access providers met elkaar samenwerken om online piraterij te voorkomen, maar ook om die piraterij te bestrijden.

Daarom heb ik, mede namens mijn ambtsgenoot van Economische Zaken en Klimaat, rechthebbenden en internet access providers gevraagd ook daarover overleg te voeren onder leiding van de overheid. Meer in het bijzonder hebben wij hen gevraagd te bezien of het in dat kader mogelijk is afspraken te maken over het blokkeren van inbreuk op het auteursrecht en de naburige rechten makende websites. Partijen hebben aan het verzoek gevolg gegeven.

Het verheugt mij uw Kamer te kunnen meedelen dat rechthebbenden, vertegenwoordigd door de Federatie Auteursrechtbelangen en Stichting Brein, en nagenoeg alle internet access providers (Delta Fiber Nederland, KPN, M7, T-Mobile en Ziggo alsmede NL connect namens 16 kleinere providers), erin zijn geslaagd overeenstemming te bereiken over het blokkeren van websites die inbreuk maken op het auteursrecht en de naburige rechten en daarover een convenant hebben gesloten. De afspraken in het convenant gelden met ingang van 25 oktober 2021.

Kern van het convenant is dat wanneer een rechter na een door de Stichting Brein geïnitieerde en op tegenspraak gevoerde procedure heeft geoordeeld dat een bij het convenant aangesloten internet access provider is gehouden tot het blokkeren van (een) website(s) die inbreuk maakt op het auteursrecht en/of de naburige rechten, alle andere bij het convenant aangesloten internet access providers daaraan op grond van het convenant eveneens gevolg zullen geven (hoewel zij dus niet in de procedure betrokken waren).

Het is in het belang van alle partijen dat op een zo efficiënt mogelijke wijze wordt geprocedeerd over een blokkeringsbevel. Daarom zijn afspraken gemaakt over de te volgen procedure bij het verkrijgen van zo’n bevel. Wanneer een rechter vervolgens na een procedure op tegenspraak oordeelt dat een internet access provider gehouden is tot het blokkeren van website, dan is het ook weer in het belang van alle partijen om daaraan op een zo efficiënt mogelijk wijze invulling te geven. Daarom zijn ook afspraken gemaakt over de termijnen waarbinnen de toegewezen blokkade wordt doorgevoerd (behoudens uiteraard de mogelijkheid dat een internet access provider van een opt-out gebruik maakt). In andere lidstaten van de Europese Unie, zoals Denemarken en Duitsland, zijn eerder al convenanten met een vergelijkbare inhoud gesloten.

Partijen hebben de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op de hoogte gesteld van het voornemen een convenant te sluiten. Zij hebben met de ACM de verhouding tussen het blokkeren van inbreuk op het auteursrecht en de naburige rechten makende websites enerzijds en de netneutraliteitsverordening anderzijds besproken. Partijen concluderen dat een inperking van de netneutraliteit door het blokkeren van zo’n website op grond van een rechterlijk bevel is toegestaan onder de netneutraliteitsverordening. Dit geldt in beginsel ook wanneer Internet Access Providers die geen partij waren in de procedure zich aan het rechterlijk bevel conformeren op basis van het convenant.

De ACM erkent de maatschappelijke relevantie van het convenant. De ACM zal niet proactief handhavend optreden in zaken die onder het convenant vallen. De ACM zal verder ingeval van klachten van derden en eventuele verzoeken tot handhaving op grond van de netneutraliteitsverordening vanwege het blokkeren van websites op grond van het convenant altijd eerst contact met de partijen bij het convenant opnemen.

Het convenant zal herhaaldelijk en voor het eerst twee jaar na de inwerkingtreding ervan door partijen worden geëvalueerd. Mogelijk geeft de uitkomst van zo’n evaluatie aanleiding de gemaakte afspraken (op onderdelen) aan te passen. Gelet op de technische ontwikkelingen ligt het voor de hand om in het verlengde van de eerste evaluatie te bezien of uitbreiding van de werkingssfeer naar alternatieve DNS-providers en DNS-over-https tot aanbeveling strekt. De partijen die dit verzorgen moeten daarvoor nog worden benaderd. De Ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat zullen daarvoor zorg dragen en zijn ook weer bereid het benodigde overleg te faciliteren.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven