29 835
Wet ambulancezorg

nr. 14
AMENDEMENT VAN HET LID BUIJS C.S.

Ontvangen 21 maart 2006

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel 1, eerste lid, onderdeel e, wordt «bedoeld in artikel 3, onder a» vervangen door: bedoeld in artikel 4, eerste lid, onder a, van de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen.

II

Artikel 3 komt als volgt te luiden:

Artikel 3

Onze Minister verleent voor iedere regio aan één rechtspersoon een vergunning tot het verlenen of doen verlenen van ambulancezorg.

III

Artikel 4, tweede lid, onderdeel f, komt als volgt te luiden:

f. de samenwerking met de meldkamer;.

IV

Artikel 17 wordt als volgt gewijzigd:

1. In punt 2 wordt «als bedoeld in artikel 3 van de wet ambulancezorg» vervangen door: als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onder a.

2. In punt 4 wordt in onderdeel a na «het instellen» ingevoegd: en in stand houden.

V

In artikel 20 wordt «als bedoeld in de Wet ambulancezorg» vervangen door: als bedoeld in de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen.

Toelichting

Het instellen van de meldkamer ambulancezorg, dat willen zeggen het aanwijzen van de locatie van de meldkamer, het beheer van het gebouw waarin de meldkamer gehuisvest is en het zorgdragen voor een deugdelijke infrastructuur, valt onder de verantwoordelijkheid van de samenwerkende gemeenten in het kader van de veiligheidsregio’s. De Wet ambulancezorg beoogt de regionale ambulancevoorziening (RAV) te belasten met de aansturing van de meldkamer. Deze constructie staat een heldere verantwoordelijkheidsverdeling en een samenhangende inzet van politie, brandweer en ambulances bij (de voorbereiding op) ongevallen en rampen in de weg. Dit amendement beoogt de meldkamer ambulancezorg publiek te borgen op het niveau van de veiligheidsregio’s en is daarmee in lijn met de adviezen van de Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) op dit punt. De aansturing van de meldkamer wordt hiermee losgekoppeld van eventuele veranderingen in de vergunningverlening aan een regionale ambulancevoorziening, waardoor de bereidheid om te investeren in opleiding van personeel en het multidisciplinair oefenen wordt bevorderd. Dit vergroot tevens de zichtbaarheid en de verantwoordelijkheid van het lokale openbaar bestuur voor de spoedeisende medische hulpverlening. Het veiligheidsbestuur maakt met relevante partijen aanvullende afspraken over de prestaties van de meldkamer, de omvang van de begroting en andere financiële zaken.

Buijs

Slob

Van der Vlies

Naar boven