29 826 Industriebeleid

Nr. 106 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 mei 2018

Tijdens het dertigledendebat over de oproep bedrijven beter te beschermen tegen overnames heb ik het lid van den Berg (CDA) toegezegd om de beschikbare data van Rijkswaterstaat (RWS) te verstrekken over het aandeel Nederlandse dan wel buitenlandse winnende partijen bij gegunde aanbestedingen (Handelingen II 2017/18, nr. 73, item 10). Namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat stuur ik u middels deze brief een samenvatting van deze data.

RWS publiceert elk jaar een overzicht van gegunde aanbestedingen in de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Hiermee komt RWS tegemoet aan de wens van de markt om meer inzicht te geven in de gegunde projecten. Dit overzicht op de website van RWS bundelt informatie die al eerder is gepubliceerd op Tenderned.1

In 2017 heeft RWS 62 opdrachten gegund in het GWW domein met een totale waarde van ruim 3,1 miljard euro. Het merendeel van de opdrachten is gegund op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding volgens de Europese aanbestedingsregels. Alleen de opdrachten voor de gladheidsbestrijding zijn op laagste prijs gegund, omdat er hier weinig bewegingsruimte voor marktpartijen is om onderscheidend te zijn. Nationaliteit is geen criterium bij gunning. Buitenlandse bedrijven brengen deskundigheid in die meerwaarde levert voor RWS, de weggebruiker en de belastingbetaler.

Het overgrote deel van de opdrachten wordt in de praktijk aan Nederlandse bouwbedrijven gegund: In 2016 werden 51 van de 53 GWW-opdrachten gegund aan (combinaties van) bedrijven waar geen sprake is van buitenlandse inbreng. In 2017 werden 57 van de 62 GWW-opdrachten gegund aan (combinaties van) bedrijven waar geen sprake is van buitenlandse inbreng. Vijf opdrachten zijn gegund aan consortia waaraan ook buitenlandse partijen deelnemen: de Rijnlandroute, de Zuidasdok, de Nieuwe Sluis Terneuzen en de A24 Blankenburgverbinding en de Nijkerkerbrug (Project DOEN). Ook in de eerste maanden van 2018 zijn er grote opdrachten gegund aan consortia met buitenlandse partijen, welke RWS in haar volgende overzicht zal meenemen. Verschillende buitenlandse partijen zijn al langer actief op de Nederlandse markt, bijvoorbeeld bij de Tweede Coentunnel, de renovatie van de Velsertunnel en verschillende deelprojecten van Schiphol-Amsterdam-Almere.

De opdrachten met betrokkenheid van een buitenlandse partij vormen doorgaans wel het grootste deel van de waarde van alle opdrachten. Bij deze grote projecten is veelal sprake van consortiavorming waarbij Nederlandse bouwbedrijven de samenwerking zoeken met buitenlandse partijen. Op dezelfde manier zijn Nederlandse bouwbedrijven zeer succesvol bij het bemachtigen van projecten in het buitenland.

Het kabinet waardeert internationale uitwisseling en participatie in aanbestedingen, omdat dit leidt tot meer kennis, kwaliteit en innovatie. Dit geldt zowel voor uitwisseling en participatie van Nederlandse bedrijven in het buitenland als uitwisseling en participatie van buitenlandse bedrijven in Nederland. Voor sommige infrastructurele vraagstukken is specifieke internationale deskundigheid zelfs noodzakelijk. Daarnaast leidt concurrentie, ook door participatie van buitenlandse partijen, tot meerwaarde voor de belastingbetaler.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


X Noot
1

Rijkswaterstaat, 2018. Overzicht gunning grond-, weg- en waterbouw 2017. https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/2018/04/overzicht-gunningen-grond-weg-en-waterbouw-2017.aspx

Naar boven