29 760
Wijziging van de Wet op de loonbelasting 1964, de Wet inkomstenbelasting 2001, de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, de Wet arbeid en zorg en van enige andere wetten (Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling)

nr. 17
AMENDEMENT VAN HET LID BUSSEMAKER C.S.

Ontvangen 16 november 2004

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel III wordt als volgt gewijzigd:

A. Onderdeel B wordt vervangen door:

B. Artikel 8.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Na onderdeel f worden, onder verlettering van de onderdelen g tot en met m tot respectievelijk i tot en met o, twee onderdelen ingevoegd, luidende:

g. de ouderschapsverlofkorting (artikel 8.14b);

h. de scholingsverlofkorting (artikel 8.14c);.

2. Na het tot onderdeel m verletterde onderdeel k wordt, onder verlettering van de tot onderdelen n en o verletterde onderdelen l en m tot onderdelen p en q, een onderdeel ingevoegd, luidende:

n. de levensloopverlofkorting (artikel 8.18a);.

B. Onderdeel C wordt vervangen door:

C. In artikel 8.9, eerste lid, wordt de zinsnede «en aanvullende combinatiekorting» vervangen door: « , aanvullende combinatiekorting, ouderschapsverlofkorting, scholingsverlofkorting en levensloopverlofkorting». Voorts wordt de zinsnede «en de aanvullende combinatiekorting» vervangen door: , de aanvullende combinatiekorting, de ouderschapsverlofkorting, scholingsverlofkorting en de levensloopverlofkorting.

C. Na onderdeel D wordt een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

Daa. Na artikel 8.14b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 8.14c Scholingsverlofkorting

1. De scholingsverlofkorting geldt voor de belastingplichtige die in het kalenderjaar tijdens een periode van extra verlof in de zin van een levensloopregeling als bedoeld in artikel 19g van de Wet op de loonbelasting 1964 een opleiding of studie volgt met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning.

2. De scholingsverlofkorting bedraagt 50% van het wettelijk minimumloon per werkdag, zoals bepaald bij of krachtens artikel 8 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, per werkdag opgenomen verlof, met dien verstande dat in een kalenderjaar de korting voor niet meer dan 65 werkdagen wordt berekend en voorts dat de scholingsverlofkorting niet meer bedraagt dan het in het voorafgaande kalenderjaar genoten belastbare loon verminderd met het in het kalenderjaar genoten belastbare loon.

3. Bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden gesteld voor de toepassing van dit artikel.

D. Onderdeel E wordt vervangen door:

E. In artikel 9.3, tweede lid, worden, onder verlettering van de onderdelen e tot en met k tot respectievelijk g tot en met m, na onderdeel d twee onderdelen ingevoegd, luidende:

e. de ouderschapsverlofkorting;

f. de scholingsverlofkorting;.

Toelichting

In dit amendement wordt een heffingskorting voor scholingsverlof geïntroduceerd. Dit stimuleert dat werknemers investeren in scholing en levert daarmee een bijdrage aan de kenniseconomie.

Er is sprake van scholingsverlof wanneer de werknemer in het kader van de levensloopregeling verlof opneemt om een opleiding of studie te volgen die valt binnen de definitie van scholing, zoals die ook bij de scholingsuitgaven in artikel 6.27 Wet inkomstenbelasting 2001 wordt gehanteerd. De werkgever en werknemer verklaren samen dat daadwerkelijk sprake is van scholingsverlof en kunnen dit ook aantonen. Hierbij wordt de voorwaarde gesteld dat het in het kalenderjaar van het scholingsverlof genoten loon samen met de scholingsverlofkorting niet meer mag bedragen dan het in het voorafgaande kalenderjaar ontvangen loon. Wanneer door de samenloop van de scholingsverlofkorting en het door de werkgever doorbetaald loon meer dan 100% van het in het voorafgaande kalenderjaar ontvangen loon zou worden genoten, wordt de scholingsverlofkorting zodanig verminderd dat in totaal niet meer dan 100% wordt genoten. De scholingsverlofkorting kan cumuleren met de levensloopverlofkorting.

Het budgettair beslag van deze heffingskorting is € 55 structureel.

Bussemaker

Vendrik

De Wit

Naar boven