29 754 Terrorismebestrijding

Nr. 450 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juni 2018

Tijdens het algemeen overleg terrorismebestrijding van 14 december 2017 (Kamerstuk 29 754, nr. 437) heb ik in antwoord op een vraag van het lid Van Toorenburg (CDA) uw Kamer toegezegd een overzicht te bieden van de vigerende regels aangaande gegevensuitwisseling.

In de bijlage bij deze brief treft u daartoe een overzicht van de toepasselijke wet- en regelgeving1. Hierbij moet worden aangetekend dat bij iedere verstrekking van gegevens aan een andere partij een afweging moet worden gemaakt aan de hand van de volgende criteria: 1. Is er een wettelijke grondslag voor de gegevensverstrekking?; 2. Is er sprake van doelbinding, dat wil zeggen past de gegevensverstrekking binnen het doel waartoe de gegevens zijn verzameld of verkregen? Zo niet, is er een aparte wettelijke grondslag of is sprake van zogeheten verenigbaar gebruik (zie art. 6, lid 4 Algemene Verordening Gegevensbescherming)?; 3. Is er sprake van een expliciete geheimhoudingsplicht, dan wel een uitzonderingsbepaling daarop?

Zoals aangegeven in de nota integrale aanpak terrorisme die ik uw Kamer op 24 november 2017 aanbood2, blijft informatie-uitwisseling een prioriteit in de terrorismeaanpak. Het ontsluiten, verwerken, analyseren en delen van informatie is van groot belang voor het tijdig onderkennen van potentiële terroristen en het treffen van passende maatregelen. Het ten behoeve van de samenwerking tussen lokale partners opgestelde modelconvenant persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme, waarin de juridische kaders zijn verwerkt, kan daarbij houvast bieden. Daarnaast wordt bezien in hoeverre het mogelijk en wenselijk is om de taken van gemeenten op het gebied van de aanpak van radicalisering nader te reguleren.

In aanvulling hierop heb ik in mijn brief aan uw Kamer van 16 februari 2018 over de aanpak van ondermijning3 gemeld dat wordt gewerkt aan een wetsvoorstel gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS). Deze wet moet de uitwisseling van informatie binnen samenwerkingsverbanden van publieke en private organisaties voor de vervulling van een taak van algemeen belang van een adequate juridische basis voorzien, rekening houdend met het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Met dit wetsvoorstel kunnen ook de mogelijkheden van gegevensdeling in samenwerkingsverbanden die zich bezighouden met de aanpak van terrorisme worden verbeterd.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Kamerstuk 29 754, nr. 436.

X Noot
3

Kamerstuk 29 911, nr. 180.

Naar boven