29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 928 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2018

Op 12 juli 2017 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de voorlopige resultaten van het kennisprogramma «Celsus – Academie voor betaalbare zorg» (hierna: Celsus)(Kamerstuk 29 689, nr. 842). Met onder meer de publicatie van vier boeken en een goed bezocht slotcongres is het kennisprogramma in het voorjaar van 2018 tot een afronding gekomen. Middels deze brief informeer ik u mede namens de Minister voor Medische Zorg en Sport en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de resultaten van het programma en de voortzetting van de uit dit programma voortgekomen leerstoel «Betaalbare zorg» bij het Radboud UMC.

Het Celsus programma is eind 2012 door mijn voorganger ingesteld om wetenschappelijk onderzoek naar de betaalbaarheid van de zorg te bevorderen en de interactie tussen beleid en kennis te versterken. VWS heeft als opdrachtgever van dit programma circa 2,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Het programma heeft geleid tot een meerjarige opdracht aan het Radboud UMC om gedurende vijf jaar wetenschappelijk onderzoek naar de betaalbaarheid van de zorg te doen. Dit heeft vorm gekregen in de Celsus academie voor betaalbare zorg en de oprichting van een leerstoel in 2016 bij het Radboud UMC.

Het kennisprogramma heeft nuttig onderzoek opgeleverd over de wijze waarop beleid, cultuur en innovatie van invloed zijn op de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg. De focus heeft vooral op de curatieve zorg gelegen.

De kracht van de Celsus academie is daarbij geweest om deze vraagstukken vanuit een integraal perspectief te benaderen en de opgedane kennis te vertalen naar concrete handelingsperspectieven. Dit beeld wordt bevestigd door een externe visitatiecommissie die in juli 2016 de voortgang van het Celsus programma positief heeft geëvalueerd. De onderzoeksgroep bestond daarbij uit onderzoekers met verschillende achtergronden en disciplines, waaronder economie, bedrijfskunde, bestuurskunde, sociale wetenschappen, gezondheidswetenschappen en geneeskunde. Daarbij heeft de groep in haar onderzoek altijd de vraag gesteld hoe inzichten vanuit de wetenschap geïmplementeerd kunnen worden in praktijk en beleid, met als uitgangspunt het maximaliseren van gezondheidswinst bij aanvaardbare kosten.

Ook is de Celsus academie er goed in geslaagd haar onderzoeksresultaten toegankelijk te maken voor een breed publiek en door actieve werkvormen relevant te maken voor zorgprofessionals en beleidsmakers. Naast de publicatie van artikelen en bijdragen in de media, heeft de Celsus academie vier lesboeken gepubliceerd voor HBO/WO onderwijs, beleidsmakers en geïnteresseerden in het onderwerp. Tevens heeft de Celsus academie onderwijsmodules opgezet voor beleidsmedewerkers, artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Het Celsusprogramma is op 19 april 2018 afgesloten met een eindcongres «Vijf jaar Celsus, academie voor betaalbare zorg», dat door 200 deelnemers is bezocht.

Alle publicaties van de Celsus academie zijn openbaar toegankelijk via de website celsustalma.nl.1 Ook de congresmaterialen van het eind congres zijn beschikbaar via de website. De publicaties van de Celsus academie zijn daarnaast conform afspraken met uw Kamer opgenomen in de publicatiekalender VWS. Daarbij hecht ik eraan te benadrukken dat de publicaties van Celsus academie voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek en in die zin als onafhankelijke bijdragen beschouwd moeten worden, die niet het standpunt van VWS vertegenwoordigen.

Voortzetting leerstoel betaalbare zorg

Het kennisprogramma Celsus heeft in de afgelopen vijf jaar de wetenschappelijke basis voor het denken over de betaalbaarheid van de zorg in Nederland verbreed en verstevigd. Het programma heeft zoals beoogd een stimulans gegeven aan de kennisontwikkeling en kennisdeling op dit gebied en is daarmee succesvol afgerond. De opgedane inzichten en de vertaling daarvan naar lesboeken, onderwijsmodules en adviezen zullen ook in de komende jaren bijdragen aan de beleidsvorming en opleidingen in de zorg.

Om de kennisontwikkeling en kennisdeling op het gebied van de betaalbaarheid van de zorg ook in de komende jaren te ondersteunen, heeft het Ministerie van VWS een subsidieverzoek van het Radbouw UMC gehonoreerd voor een voortzetting van de leerstoel betaalbare zorg. Hiermee is een bedrag van jaarlijks € 440.000 gemoeid. Het Radboud UMC beoogt mede op basis van deze subsidie de leerstoel de komende vijf jaar voort te zetten. Op deze manier is niet alleen de verdere academische en onderzoeksmatige inbedding geborgd, maar ook dat het inmiddels ontwikkelde palet aan opleidingen voor beleidsmedewerkers, zorgprofessionals en studenten geneeskunde kan worden gecontinueerd. Het onderzoek zal zich onder meer richten op casussen van goede en doelmatige zorg die belangrijk zijn om de zorg betaalbaar te houden en op eventuele lacunes binnen beleidstheorieën en de mogelijke aanpak daarvan, bijvoorbeeld waar het gaat over het belang van vertrouwen, (intrinsieke) motivatie en knelpunten in de implementatie.

Ten behoeve van de voortzetting van de leerstoel wordt de huidige duale constructie voortgezet, waarbij prof.dr.P.P.T. Jeurissen het hoogleraarschap in dienst van het Radboud UMC combineert met zijn dienstverband als topwetenschappelijk medewerker bij het ministerie. Ik verwacht dat dit ook de komende jaren ten goede zal komen aan de verspreiding en toepassing van wetenschappelijke inzichten op het terrein van de betaalbaarheid van de zorg en een goed begrip in de wetenschap van de actuele beleidsvraagstukken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

De publicaties van de Celsus Academie zijn voorlopig nog toegankelijk via de website https://celsustalma.nl. Voor de langere termijn wordt beoogd deze publicaties toegankelijk te maken via de website van het Radboud UMC.

Naar boven