29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 536 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 juli 2014

Hierbij stuur ik u het advies van De Nederlandsche Bank (DNB) inzake de solvabiliteitseis voor zorgverzekeraars die de basisverzekering uitvoeren1. Ik ben voornemens om dit advies over te nemen, hetgeen betekent dat de solvabiliteitseis voor deze groep verzekeraars in 2015 ongewijzigd blijft.

DNB geeft in haar advies aan dat de afbouw van de ex post risicoverevening in de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de hervorming van de langdurige zorg naar verwachting beperkte gevolgen zullen hebben voor het risicoprofiel van zorgverzekeraars. DNB adviseert daarom de solvabiliteitseis voor zorgverzekeraars in 2015 niet aan te passen. Voor een verdere onderbouwing van het advies verwijs ik naar de bijgevoegde brief van DNB.

Graag wijs ik u er tot slot op dat dit de laatste keer is dat de solvabiliteitseis voor zorgverzekeraars op deze wijze wordt vastgesteld. Per 1 januari 2016 wordt met de invoering van de richtlijn solvabiliteit II de huidige solvabiliteitseis vervangen door de solvabiliteitskapitaalvereiste. Deze solvabiliteitseis is afhankelijk van het risicoprofiel van de individuele zorgverzekeraar en kan dus per zorgverzekeraar verschillend uitpakken. Zoals is weergegeven in de bijgevoegde brief van DNB is het de verwachting dat de gemiddelde solvabiliteitseis onder de richtlijn solvabiliteit II zal stijgen. Hierbij zij opgemerkt dat deze solvabiliteitseisen niet volledig vergelijkbaar zijn, omdat het aangrijpingspunt voor interventie door DNB onder de richtlijn solvabiliteit II ook verandert. Waar DNB thans mag ingrijpen als een verzekeraar de solvabiliteitseis nadert, krijgt DNB onder de richtlijn solvabiliteit II slechts de bevoegdheid om vergelijkbare interventies te doen wanneer de solvabiliteitseis daadwerkelijk is doorbroken.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven