29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 468 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2013

In het AO GGZ van 5 juni 2013 is door uw Kamer gevraagd waarom er geen geïndiceerde preventie voor anorexia in het verzekerde pakket zit. Ik heb toegezegd daar schriftelijk op terug te komen.

Geïndiceerde preventie houdt in dat er in een vroeg stadium interventies worden ingezet om een aandoening te voorkomen (preventie), bij iemand met een hoog risico op deze stoornis (indicatie). Voor alle zorg in het verzekerde basispakket geldt dat deze zorg moet voldoen aan de vier pakketcriteria: noodzakelijk, effectief, kosteneffectief en uitvoerbaar. Dat is voor geïndiceerde preventie ook het geval. Hierbij wordt er, waar het GGZ zorg betreft, aanvullend rekening mee gehouden dat bij preventie nog geen sprake is van een stoornis.

Op dit moment zijn er drie indicaties waarvoor effectieve preventieve interventies bestaan als er sprake is van een hoog risico. Dat betreft een hoog risico op depressie, op paniekstoornis en/of op problematisch alcoholgebruik, anorexia valt hier op dit moment niet onder. Of er sprake is van een hoog risico wordt bepaald door de huisarts aan de hand van de geldende richtlijnen. De vroegtijdige interventies zullen veelal door de huisarts of praktijkondersteuner in de huisartspraktijk (POH-GGZ) worden uitgevoerd.

U vroeg waarom er geen geïndiceerde preventie is voor anorexia. Ik wil hier allereerst benadrukken dat op het moment dat er een stoornis1 is vastgesteld de patiënt aanspraak heeft op zorg. Bij anorexia is dit niet anders, wanneer een patiënt de diagnose anorexia heeft is er sprake van een eetstoornis en dus aanspraak op zorg voor de behandeling daarvan. Anorexia is een ernstige aandoening die ingrijpende gevolgen kan hebben voor de patiënt en zijn of haar omgeving. Hoe meer deze aandoening in een vroeg stadium voorkomen kan worden, hoe beter. Op dit moment bestaat er, voor zover bij mij en bij het CVZ bekend is, echter nog geen bewezen effectieve interventie voor geïndiceerde preventie van anorexia.

Als duidelijk is wanneer er sprake is van een hoog risico op anorexia en er een bewezen effectieve interventie is die zich richt op patiënten met een hoog risico op anorexia dan kunnen partijen hierover afspraken maken. Indien gewenst kunnen partijen de interventie vervolgens indienen bij het CVZ met een verzoek om te toetsen of deze voldoet aan de pakketcriteria voor opname in het basispakket.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Per 2012 met uitzondering van de aanpassingsstoornissen

Naar boven