29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 1237 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 januari 2024

Op 4 januari 2024 heeft het Zorginstituut Nederland (hierna: Zorginstituut) de «Voortgangsrapportage II – Passende zorg voor fysiotherapie en oefentherapie» (hierna: voortgangsrapportage) aan mij aangeboden en gepubliceerd.

De voortgangsrapportage is onderdeel van het traject «Naar een passende aanspraak op eerstelijns fysio- en oefentherapie» (hierna: PAFOZ-traject) en is als bijlage bij deze brief gevoegd.1

De voortgangsrapportage laat zien welke stappen er tot nu toe zijn gezet en wat nog nodig is om tot het eindadvies over de aanspraak op eerstelijns fysio- en oefentherapie te komen. Het Zorginstituut verwacht het eindadvies in de loop van 2024 uit te brengen. Het eindadvies komt tot stand met inzet en inbreng van alle betrokken partijen.

Het Zorginstituut ziet een aantal kansrijke bouwstenen voor een versnelde verbetering van de aanspraak op passende fysio- en oefentherapie. Voor zover mogelijk, ga ik hiermee aan de slag in het kader van het beoogde basispakket van de Zorgverzekeringswet voor het jaar 2025. Ik ben hierover in gesprek met betrokken partijen. In maart 2024 informeer ik uw Kamer uitgebreid over het (vervolg van het) PAFOZ-traject.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder


X Noot
1

Voor de volledigheid wijs ik erop dat de NZa op 1 december 2023 een rapport heeft gepubliceerd over passende bekostiging van eerstelijns fysio- en oefentherapie; zie https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_755251_22/1/.

Naar boven