29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 1177 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 december 2022

De commissie voor VWS heeft mij verzocht een reactie aan uw Kamer te doen toekomen over de uitspraak van de Hoge Raad over het hinderpaalcriterium inzake de Vrije Artsenkeuze en het voornemen tot het verlagen van de tarieven door verzekeraars voor ongecontracteerde GGZ- en wijkverpleging aanbieders. Hierbij stuur ik u mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mijn reactie.

Ik heb met belangstelling kennisgenomen van de uitspraak van de Hoge Raad van 9 december jl. over het hinderpaalcriterium. Het is aan de zorgverzekeraars om bij het vaststellen van hun vergoedingen rekening te houden met deze uitspraak. Mocht er over de vergoedingen van de zorgverzekeraars onenigheid ontstaan tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders of verzekerden, dan bestaat de mogelijkheid een eventueel geschil aan de rechter voor te leggen.

In mijn brief van 14 november jl.1 heb ik u een reactie gestuurd op de signalen dat enkele zorgverzekeraars hun tarieven voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders van wijkverpleging een ggz zouden verlagen voor 2023.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder


X Noot
1

Kamerstuk 29 689, nr. 1172.

Naar boven