29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 1143 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 april 2022

Hierbij bied ik u, ter informatie, het onderzoeksrapport van XpertiseZorg «Burgers in de boardroom» aan1. Burgerparticipatie (inwoners, patiënten, cliënten, etc.) is cruciaal voor het draagvlak en succes van projecten inzake de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP). Het is van groot belang om het perspectief van zij die zorg nodig (gaan) hebben en ervaringsdeskundigen te betrekken bij herinrichting van zorgpaden. Het doel van het onderzoek is te komen tot bouwstenen waarmee burgers laagdrempeliger en structureler kunnen worden betrokken bij de regio-aanpakken binnen JZOJP.

Burgerparticipatie komt immers zoals uit verschillende analyses blijkt nog onvoldoende van de grond. Daarom is in de voortgangsbrief «De Juiste Zorg Op de Juiste Plek» van oktober 2021 (Kamerstuk 29 689, nr. 1132) toegezegd om samen met de Patiëntenfederatie, MIND, Zorgbelang en PG-support te bekijken hoe ik de regie op en ondersteuning van burgerparticipatie in het kader van JZOJP een extra impuls kan geven. Een eerste stap was een onderzoek naar belemmerende factoren én goede voorbeelden aangaande burgerparticipatie bij regiobeelden en regiovisies.

Het onderzoek laat zien dat de wil er zeker is om gezamenlijk (systeempartijen én burgers en patiënten) op te trekken bij de ontwikkeling van regiobeelden en regiovisies. Er is echter behoefte aan handvatten om dat op een voor alle betrokken partijen op een goede manier te doen. Dit rapport biedt een eerste aanzet hiervoor. Dit rapport, en handvatten en praktijkvoorbeelden over hoe burgers en patiënten te betrekken bij regionale en lokale projecten in het kader van JZOJP, worden gepubliceerd op de website van JZOJP en verspreid onder stakeholders. Het doel is om meer praktijkvoorbeelden en kennis te delen zodat systeempartijen en burgers en patiënten de tools krijgen om optimaal met elkaar samen te werken aan een passend regionaal zorgaanbod vanuit het perspectief van de burger, patiënt en cliënt.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven