29 684 Waddenzeebeleid

33 529 Gaswinning

Nr. 244 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 februari 2023

De gas- en zoutwinning in de Waddenzee wordt uitgevoerd met de toepassing van het «hand aan de kraan»-principe om negatieve effecten op de natuurwaarden te voorkomen. Dit houdt in dat vooraf wordt getoetst welke hoeveelheden gas en zout kunnen worden gewonnen, opdat de bodemdaling als gevolg daarvan blijft binnen de grenzen die de Waddenzee op basis van de natuurlijke sedimentatie van zand en slib, het zogeheten meegroeivermogen, kan compenseren. Hiertoe wordt voor de kombergingsgebieden waaronder gas- en zoutwinning plaats heeft een veilige gebruiksruimte vastgesteld waarbinnen de bodemdalingssnelheid als gevolg van de winning moet blijven.

De gebruiksruimte voor de gas- en zoutwinning onder de Waddenzee wordt mede bepaald door de verwachte relatieve zeespiegelstijging1. Als onderdeel van het «hand aan de kraan»-principe wordt het relatieve zeespiegelstijgingsscenario elke vijf jaar geactualiseerd. De laatste actualisatie hiervan is gedeeld met uw Kamer (Kamerstukken 29 684 en 33 529, nr. 218). Hierop volgt dit gebruiksruimtebesluit. In de bijlagen treft u aan mijn besluit tot wijziging van de instemmingsbesluiten van het winningsplan Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen en Havenmond en mijn besluit voor het vaststellen van de veilige gebruiksruimte voor gas- en zoutwinning onder de Waddenzee.

Gezien het recente advies van het Staatstoezicht op de Mijnen over de zeespiegelstijging en de nog verwachte publicatie van de Zeespiegelmonitor van Deltares begin dit jaar, zal ik daarnaast beoordelen of een actualisatie van de gebruiksruimte noodzakelijk is aan de hand van de meest recente informatie die met het uitkomen van deze rapporten beschikbaar komt. Over de uitkomsten hiervan zal ik uw Kamer informeren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

De combinatie van absolute zeespiegelstijging en natuurlijke bodemdaling.

Naar boven