29 683 Dierziektebeleid

Nr. 174 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2013

Met mijn brief van 22 oktober jl. (Kamerstuk 29 683, nr. 171) heb ik u geïnformeerd over twee pups uit Bulgarije welke positief getest zijn op hondsdolheid. De controletesten, die conform protocol daarna ter bevestiging worden uitgevoerd, hebben deze diagnose niet bevestigd. Hieruit is geconcludeerd dat geen sprake is geweest van hondsdolheid bij de onderhavige twee pups.

Nadere toelichting

Bij een verdenking van hondsdolheid wordt direct een eerste zogenoemde IFT (immunofluorescentie) test uitgevoerd. Deze test geeft binnen enkele uren uitslag. Op grond van deze test wordt besloten of acute maatregelen, zoals het opsporen en behandelen van mensen en dieren die in contact zijn geweest met het besmette dier, nodig zijn. Ter bevestiging worden vervolgens enkele controletesten uitgevoerd1. De uitslag hiervan duurt enkele dagen. Indien deze controletesten geen eenduidige uitslag geven wordt een monster naar het Europees aangewezen referentielaboratorium2 gestuurd voor een herhaling van het onderzoek.

In het onderhavige geval is, conform protocol, gehandeld op basis van de eerste IFT test welke een positief resultaat gaf. De uitslagen van de daaropvolgende controletesten in Nederland waren negatief waarmee er mogelijk sprake was van een negatieve uitslag (en dus geen sprake rabiës). Deze negatieve uitslag is uiteindelijk op 29 november bevestigd door het Europese referentielaboratorium. De GGD en de NVWA hebben de uitslag inmiddels gedeeld met de betrokken personen en de eigenaar van een hond die in quarantaine was geplaatst.

Ik hecht eraan op te merken dat in het onderhavige geval het laboratoriumprotocol correct is gevolgd en er correct is gehandeld door de autoriteiten. Het wachten met het nemen van maatregelen tot de resultaten van de controletesten bekend zijn, is uitgesloten.

Na een beet met een geïnfecteerd dier dient zo snel mogelijk en liefst binnen 48 uur moet worden gestart met de behandeling. Zodra het virus de zenuwbanen bereikt is immers sprake van dodelijke afloop bij zowel mens en dier.

Uiteraard wordt uitgezocht door het CVI of de oorzaak van de eerste vals positieve test kan worden achterhaald. Hoewel sprake is van een zeer hoge betrouwbaarheid bij deze IFT test is een vals positieve uitslag nooit volledig te voorkomen. Mocht een oorzaak worden gevonden dan zullen indien nodig de maatregelen worden getroffen om de kans op herhaling te voorkomen.

Maatregelen

In mijn brief van 22 oktober heb ik enige maatregelen aangekondigd waaronder o.a. het gesprek met de stichtingen die zwerfhonden naar Nederland halen. Aangezien sprake is van een groot aantal dieren dat door stichtingen naar Nederland wordt gehaald vanuit landen waar nog sprake is van hondsdolheid houd ik vast aan de door mij aangekondigde maatregelen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

PCR (Polymerase Chain Reaction) test en een viruskweek

X Noot
2

Agence française de sécurité sanitaire des aliments» Nancy (AFSSA Nancy) Frankrijk

Naar boven