29 683 Dierziektebeleid

Nr. 122 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 april 2012

De vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een reactie gevraagd van mij als staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van het bericht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) over een hond met hondsdolheid (rabiës) in Amsterdam (brief 7 maart 2012). Hieronder treft u, mede namens de minister van VWS, mijn reactie.

Stand van zaken

Bij een op 28 januari in Marokko aangeschafte, 8 weken oude pup, is op 15 februari rabiës geconstateerd. Een Nederlands stel had deze pup via Spanje meegenomen naar Amsterdam. Eenmaal in Amsterdam bleek het dier op 14 februari gedragsafwijkingen te ontwikkelen die op rabiës konden wijzen.

Op 15 februari heeft de practicus de NVWA geïnformeerd, is de pup geëuthanaseerd. Nog diezelfde dag is door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) de diagnose rabiës (klassiek genotype I) bevestigd.

Rabiës

Rabiës is een dodelijke aandoening als gevolg van een infectie die wordt overgedragen via speeksel. De ziekte wordt meestal opgelopen door een beet van een met rabiës besmet dier (o.a. honden, vossen, vleermuizen), overdracht kan ook door likken plaatsvinden. Na besmetting dient binnen 48 uur met behandeling te worden gestart om ziekte ten gevolge van het virus te voorkomen. Wanneer eenmaal ziekteverschijnselen ontstaan is het verloop dodelijk.

De laatste rabiësuitbraak (klassiek genotype I) in Nederland onder dieren dateert uit 1988. Vleermuizen kunnen, ook in Nederland, wel besmet zijn, daarbij gaat het echter om een andere, minder gevaarlijke, virusvariant.

Maatregelen

In samenwerking met de NVWA en het RIVM heeft de GGD Amsterdam een contactonderzoek uitgevoerd, om mensen en dieren die in Nederland in aanraking waren geweest met deze pup op te sporen.

In Nederland zijn 43 personen getraceerd die contact hebben gehad met het dier en op basis daarvan is bij 42 mensen een behandeling ingezet.

Er is overleg gevoerd met de Spaanse autoriteiten en in Spanje is bij 3 mensen een behandeling ingezet.

Uit het ingestelde onderzoek bleek dat er geen risico was voor verdere overdracht van de ziekte naar de Nederlandse bevolking, daarom werden publieke waarschuwingsboodschappen niet noodzakelijk geacht. Wel is een informatief persbericht opgesteld.

Er zijn ook contacten getraceerd tussen de pup en een hond en twee katten.

De hond was in 2010 gevaccineerd tegen rabiës en het dier is nu opnieuw gevaccineerd. De katten zijn in overleg met de eigenaar geëuthanaseerd.

Import en regelgeving

Er gelden strenge eisen voor het verkeer van honden binnen de Europese Unie en vanuit derde landen om import van een dier met rabiës te voorkomen. De desbetreffende pup was meegenomen vanuit Marokko, waar rabiës bij dieren voorkomt. De eigenaren van de pup hebben zowel in Marokko als in Spanje een dierenarts geconsulteerd om er zeker van te zijn dat voldaan zou worden aan de vereisten voor het vervoer van het dier. Het hondje is op 4 februari met een, door de Marokkaanse dierenarts verstrekte gezondheidsverklaring, vanuit Marokko door de eigenaren met auto en boot naar Spanje vervoerd. De pup was niet tegen rabiës gevaccineerd. Vanuit Marokko is het wettelijk gezien niet toegestaan een hond in de Europese Unie in te voeren die niet tegen rabiës gevaccineerd is. Er heeft in Spanje geen grenscontrole plaatsgevonden en het dier is ingevoerd zonder dat voldaan werd aan de geldende wet- en regelgeving.

De Spaanse dierenarts die bezocht is heeft aan de eigenaar een Europees paspoort voor de pup verstrekt en heeft nagelaten de vaccinatiestatus van de pup met betrekking tot rabiës te controleren. Deze dierenarts had melding moeten maken bij de Spaanse autoriteiten van het feit dat deze pup niet conform de daarvoor geldende regelgeving Spanje was binnengekomen.

Op 11 februari is de hond vanuit Spanje met het vliegtuig naar Nederland vervoerd. De hond werd vervoerd zonder te zijn gevaccineerd tegen rabiës en er werd dus niet voldaan aan de regelgeving voor vervoer van huisdieren binnen de Europese Unie.

Er zijn daarbij 3 douanelocaties van Spanje naar Nederland gepasseerd waar onvoldoende controle heeft plaatsgevonden.

Vervolg

Er heeft overleg plaatsgevonden met de Spaanse Chief Veterinary Officer over dit incident. Spanje zal hieraan ook aandacht besteden. Daarnaast zal ook met de Marokkaanse autoriteiten de gang van zaken besproken worden.

Om Nederlandse burgers te informeren wordt door het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (LICG) aandacht besteed aan het meenemen van dieren uit het buitenland.

De NVWA is voornemens ook de komende vakantieperioden actief te communiceren over de risico’s op rabiës bij het meenemen van gezelschapsdieren en met name honden en katten uit het buitenland. Daarnaast zal de NVWA, samen met de Douane de huidige werkwijze met betrekking tot de import van gezelschapsdieren evalueren en bekijken welke verbeteringen gerealiseerd moeten worden. Het belang van controle op en toepassing van Europese en nationale regelgeving hieromtrent zal bij Douane en dierenartsen nationaal en internationaal onder de aandacht worden gebracht.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

Naar boven