29 679 Verslag van de zittingen van de Assemblee van de Interparlementaire Unie

AL/ Nr. 38 VERSLAG VAN EEN INTERPARLEMENTAIRE CONFERENTIE

Vastgesteld 6 november 2023

Inleiding

Van 13–14 oktober 2023 vond in New Delhi, India een interparlementaire conferentie plaats in het kader van de G20. Namens de Staten-Generaal nam de Voorzitter van de Eerste Kamer, de heer Jan Anthonie Bruijn, deel aan de 9e G20 Parlementsvoorzitterstop (P20). Het Indiase parlement, Lok Sabha (het lagerhuis) en Rajya Sabha (het hogerhuis), organiseerde deze tweedaagse conferentie. De voorzitter werd ontvangen door premier Narendra Modi en voorzitter van de Lok Sabha, de heer Om Birla. De conferentie bood gelegenheid tot gesprekken met collega Kamervoorzitters. De Nederlandse ambassadeur, Marisa Gerards, en haar team waren nauw betrokken bij de voorbereiding en aanwezig tijdens de conferentie. Na afloop werd de Voorzitter ontvangen op de residentie van de ambassadeur en bijgepraat over de Nederlandse inspanningen in India op gebied van landbouw, gezondheid en consulaire zaken. De Griffier van de Eerste Kamer, de heer Nehmelman reisde mee.

Voor de vijfde keer was de Staten-Generaal vertegenwoordigd, dit jaar door de Voorzitter van de Eerste Kamer, bij deze voorzittersconferentie. Ondanks het feit dat Nederland telkens als gastland wordt uitgenodigd, is toekomstige deelname van de Staten-Generaal aan de P20 niet gegarandeerd. Het is steeds aan de (roulerende) voorzitter om te bepalen of Nederland al dan niet wordt uitgenodigd. Wel is er een praktijk ontstaan, dat zo lang Nederland mag deelnemen aan G20-bijeenkomsten en indien het P20-forum wordt voortgezet, het Nederlands parlement mag rekenen op een uitnodiging. Wederom heeft de Nederlandse delegatie, zoals ook in de voorgaande jaren, bij de Braziliaanse collega’s die de P20 in 2024 gaan verzorgen, aangegeven graag vanuit Nederland te willen deelnemen. De G20 is een groep landen van 19 grote economieën en de Europese Unie. De G20 landen vertegenwoordigen 85% van de wereldeconomie, twee-derde van de wereldbevolking en 75% van de internationale handel. Naast Nederland had India voor de P20 in New Delhi de volgende gasten uitgenodigd: Bangladesh, Egypte, Mauritius, Nigeria, Oman, Singapore, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten. Vanuit Europa waren (vice-) Voorzitters uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en het Europees Parlement aanwezig. Afwezige landen waren de VS, Duitsland, Frankrijk en Canada (het laatste land vanwege diplomatieke spanningen met India). De P20 stond in het teken van de duurzaamheidsdoelen, duurzame energie, ontwikkeling geleid door vrouwen en publieke digitale platforms. Een aantal voorzitters refereerde in hun inbrengen aan de aanslagen van Hamas in Israël van 7 oktober 2023 en de voortdurende oorlog in Oekraïne.

Inbreng 9e G20 Parlementair Voorzittersbijeenkomst

Op 13 oktober verwelkomde de Indiase premier Modi de internationale gasten namens de 1,4 miljard inwoners van India. Hij prees India als «de moeder van de democratie» en stelde dat de grootste democratie ter wereld de meest uitdagende verkiezingen houdt met behulp van moderne technologie zoals elektronische stemmachines. «Een wereld vol van conflict en confrontatie is niet in het belang van een ieder. Een verdeelde wereld biedt geen oplossingen voor de grote problemen waar de mensheid voor staat. Dit is een tijd voor vrede en broederschap, samen op weg te gaan, op naar de toekomst,» zei premier Modi in een volle zaal. De President van de Interparlementaire Unie (IPU) Pacheco benadrukte dat het onmogelijk is om over duurzaamheid en ontwikkelingsdoelen te spreken zonder vrede. «We moeten vrede verdedigen op alle continenten, inclusief het Midden-Oosten. Ons doel is vrede en ontwikkeling. We moeten hiertoe samenwerken,» stelde Pacheco.

De heer Om Birla, Voorzitter van de Lok Sabha van India, zei: «Voor ons in democratie onbetaalbaar erfgoed. Dit komt terug in onze gedachten, ons gedrag en onze tradities. Toen we onafhankelijk werden, was democratie de basis van onze natie. De negende P20-top staat voor onze inzet voor het behoud van democratische waarden, internationale samenwerking en het vinden van oplossingen voor kwesties van mondiaal belang en actuele uitdagingen.» Ook vertelde hij over de recent aangenomen grondwetswijziging, waarbij een derde van de zetels in het parlement wordt toegewezen aan vrouwen. Volgens Birla worden vrouwen op deze manier in staat gesteld deel te nemen aan de besluitvorming.

Op de agenda van de bijeenkomst stonden vier thema’s: 1) Agenda 2023 for SDGs: Showcasing Achievements, Accelerating Progress; 2) Sustainable Energy Transition: Gateway to Green Future; 3) Mainstreaming Gender Equality: From Women’s Development to Women led to Development; en 4) Transformation in Peoples» Lives through Public Digital Platforms. De heer Bruijn was Key Note Speaker op het vierde thema over transformatie in het leven van mensen via openbare digitale platforms. Bruijn merkte op dat met de introductie van de digitale publieke infrastructuur digitale diensten een opmerkelijke verschil kunnen maken in het leven van mensen, door toegang tot betalingen, financiën, gezondheidszorg, onderwijs en meer. «Er zijn veel voordelen omdat deze diensten gemakkelijk toegankelijk zijn als je eenmaal over de juiste middelen beschikt. Maar het voordeel kan tegelijkertijd ook als nadeel werken als je geen toegang hebt tot deze openbare digitale platforms. Dan wordt je buitengesloten.» Hij stelde dat parlementen een rol kunnen spelen deze kwesties ter discussie te stellen. Ook verwees hij naar het belang van het controleren van de Minister van digitale zaken en andere Ministers of nieuwe initiatieven en wetten alle burgers ten goede komen, ook diegenen die niet dezelfde uitgangspositie hebben.

Bilaterale overleggen

Op 13 oktober sprak Voorzitter Bruijn met de Voorzitter van de Nationale Assemblee van Zuid-Korea, de heer Kim Jin-pyo. Het gesprek vond plaats op verzoek van Nederland vooruitlopende op het staatsbezoek van de President van Zuid-Korea aan Nederland in december 2023. Bruijn verwees in zijn inleiding naar het bezoek van een Tweede Kamerdelegatie in april jl. aan Zuid-Korea en de aanstaande verkiezing van de Expo 2030, waarvoor het land zich kandidaat stelt en hetgeen door de Nederlandse regering wordt ondersteund. Bruijn vroeg hem naar het sentiment in Zuid-Korea over de Korea-oorlog, waarin precies 70 jaar geleden een wapenstilstand voltrok. De heer Kim Jin-pyo beaamde het oorlogssentiment, het was een grote tragedie. Hij bedankte voor de steun van twintig landen, waaronder Nederland, om het land weer op te bouwen. Voorts toonde de Koreaanse Voorzitter veel interesse in de high-tech ontwikkelingen in Nederland, de chipindustrie en de landbouw (smart farms).

Op 14 oktober werd de Voorzitter ontvangen bij de parlementsvoorzitter van het lagerhuis, Lok Sabha, de heer Om Birla. De heer Bruijn dankte hem hartelijk voor de uitnodiging aan Nederland om deel te nemen en voor de goed georganiseerde conferentie. Voorts werd stilgestaan bij de langdurige relaties tussen India en Nederland.

Slotdocument

De P20 nam op 13 oktober een gezamenlijk statement aan, dat als bijlage bij dit verslag is gevoegd. Hierin wordt de inzet herbevestigd om internationale vrede, welvaart en soevereiniteit en harmonie te bevorderen, inclusief het steunen van een vreedzame oplossing van conflicten en geschillen. De tekst roept alle staten ook op om de principes van het internationaal recht te handhaven, inclusief territoriale integriteit en soevereiniteit, internationaal humanitair recht en het multilaterale systeem dat vrede en stabiliteit waarborgt. Vanwege zijn neutrale positie kan de Voorzitter zich niet direct associëren met de politieke inhoud, maar wordt wel het belang erkend van de aangehaalde kwesties en intenties, zoals ook is opgenomen in de verklaring.

De voorzitter van de delegatie, Bruijn

De griffier van de delegatie, Bakker-de Jong

Naar boven