29 668 Beleidsplan Crisisbeheersing

26 956 Beleidsnota Rampenbestrijding

Nr. 64 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2021

Hierbij bied ik u het rapport aan van de Inspectie JenV «Evaluatie aanpak coronacrisis, deel 1: samenwerking Rijk – regio»1 en de quick scan «Modernisering van het staatsnoodrecht»2 die de Open Universiteit in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) heeft uitgevoerd.

Rapport «Evaluatie aanpak Covid-19, deel 1: samenwerking Rijk – regio»

Het onderzoek Evaluatie aanpak Covid-19 deel 1 was gericht op de samenwerking binnen de nationale crisisstructuur en de samenwerking tussen de nationale crisisstructuur en de veiligheidsregio’s. Met dit onderzoek beoogt de Inspectie bij te dragen aan het leren van de aanpak van Covid-19. Op deze manier brengt de Inspectie JenV in beeld wat in haar ogen nodig is om een structuur neer te zetten waarmee nieuwe crises kunnen worden aangepakt.

Op 3 februari 2021 heeft het kabinet zijn reactie op de evaluatie van de Wet veiligheidsregio’s aan uw Kamer gezonden.3 In deze reactie heeft het kabinet de ambitie uitgesproken om te komen tot versterking van de crisisbeheersing en brandweerzorg via een samenhangend stelsel waarbinnen overheden onderling en met (private) crisispartners, maatschappelijke organisaties en burgers slagvaardig samenwerken om veelsoortige incidenten en crises te kunnen voorkomen en beheersen. Tevens heeft het kabinet aangekondigd dat lessen en aanbevelingen uit onderzoeken naar de crisisaanpak Covid-19 zullen worden betrokken bij deze verdere versterking van de crisisbeheersing en brandweerzorg. Dit betreft het onderzoek dat de Onderzoeksraad momenteel verricht, maar ook andere lopende onderzoeken. In het licht daarvan zal ik dit onderzoeksrapport van de Inspectie JenV bij de verdere versterking van de crisisbeheersing en brandweerzorg en de totstandkoming van het integraal wettelijk kader betrekken.

De quick scan «Modernisering van het staatsnoodrecht»

In mijn brief van 11 mei 20214 heb ik het onderzoek in de vorm van een quick scan naar de modernisering van het staatsnoodrecht aangekondigd. De Open Universiteit heeft de quick scan in opdracht van het WODC uitgevoerd.

De onderzoeksvraag was of de in de brief aan uw Kamer van 20185 genoemde verbeterpunten aanpassing en/of aanvulling behoeven, in het licht van actuele en toekomstige dreigingen en maatschappelijke ontwikkelingen. De Open Universiteit geeft in de quick scan diverse overwegingen tot aanvulling of aanpassing van deze verbeterpunten en verwijst ook naar de evaluatie van de Wet veiligheidsregio’s. In de quick scan wordt onder meer de zorg geuit dat het noodrecht op bepaalde punten niet optimaal lijkt aan te sluiten bij actuele en toekomstige dreigingen en maatschappelijke ontwikkelingen. Zonder verder inhoudelijk in te gaan op de quick scan, constateer ik dat deze zorg aansluit bij het advies van de Evaluatiecommissie Wet veiligheidsregio’s, die in haar rapport van 4 december 2020 adviseert de modernisering van het staatsnoodrecht te verbinden aan de totstandkoming van een integraal wettelijk kader voor de crisisbeheersing en brandweerzorg, mede met het oog op actuele en toekomstige dreigingen en maatschappelijke ontwikkelingen.6

Ik onderschrijf dit advies van de Evaluatiecommissie Wet veiligheidsregio’s en ik zal samen met onder andere de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de modernisering van het staatsnoodrecht in samenhang behandelen met de door het kabinet aangekondigde totstandkoming van een integraal wettelijk kader voor de crisisbeheersing en brandweerzorg. Alleen op die manier kan een integrale visie en een eenduidig instrumentarium voor de toekomst worden geborgd.

Met de quick scan is voor een deel invulling gegeven aan de motie van het voormalige lid Van Dam c.s. waarin de regering wordt gevraagd een evaluatie van het huidige staatsnoodrecht aan te bieden, inclusief een beleidsreactie die strekt tot het up-to-date brengen van het staatsnoodrecht.7 De gevraagde beleidsreactie zal deel uitmaken van de integrale visie.

Samenvattend betekent het bovenstaande dat de u hierbij aangeboden onderzoeken worden betrokken bij respectievelijk de totstandkoming van het integraal wettelijk kader voor de crisisbeheersing en brandweerzorg en de modernisering van het staatsnoodrecht, en dat deze onderwerpen in samenhang zullen worden behandeld.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Kamerstuk 29 517, nr. 198

X Noot
4

Kamerstuk 29 517, nr. 199

X Noot
5

Kamerstukken 29 668 en 26 956, nr. 48

X Noot
6

Kamerstuk 29 517, nr. 195

X Noot
7

Kamerstuk 35 526, nr. 42

Naar boven