29 668
Beleidsplan Crisisbeheersing

nr. 28
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 november 2009

Namens het Kabinet bied ik u hierbij een actuele versie van het Nationaal Handboek Crisisbesluitvorming aan.1 Het Handboek legt procedures en eenduidige coördinatie- en besluitvormingsstructuren op rijksniveau vast voor de beheersing van (dreigende) crises. Dit Handboek vervangt de sterk verouderde versie uit 2002 die bij brief van 19 februari 2002 (Kamerstuk 26 956, nr. 8) aan uw Kamer is aangeboden. Een eerdere herziening op basis van de verantwoordelijkheids- en rolverdeling conform het Beleidsplan Crisisbeheersing 2004–2007 (TK 2003–2004, 29 668, nr. 1), heeft een jarenlang traject doorlopen en is eind 2007 in de ministerraad aangehouden in verband met de discussie over regie en aansturing bij nationale crises.

Deze discussie is beslecht met het per 26 juli 2009 in werking getreden instellingsbesluit van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing, als uitvloeisel van de kabinetsreactie op het Rob-advies «Beter besturen bij rampen».2

Het Handboek is een levend document dat periodiek wordt geactualiseerd naar aanleiding van lessen uit daadwerkelijke crises, evaluaties van oefeningen of wijzigingen in wet- en regelgeving.

De aanpassingen in het voorliggende Handboek ten opzichte van de versie die eind 2007 in de ministerraad is aangehouden spitsen zich toe op de technische verwerking van genoemd instellingsbesluit. Verdergaande aanpassingen op basis van onder meer de aanstaande inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregio’s en de uitwerking van de nauwere samenwerking tussen de verschillende departementale coördinatiecentra (DCC’s) en het Nationaal CrisisCentrum (NCC) zullen worden meegenomen in een volgende versie van het Handboek die zomer 2010 verschijnt.

Het Handboek wordt tevens aangeboden aan alle ministeries, bestuurders, voorzitters veiligheidsregio’s en betrokken koepels met de aanbeveling om de herziene afspraken te implementeren in de plannen binnen hun eigen crisisorganisatie.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

G. ter Horst


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
2

TK 2008–2009, 29 517, nr. 39 en Staatscourant, 24 juli 2009.

Naar boven