29 665 Evaluatie Schipholbeleid

Nr. 209 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2014

Hierbij kan ik uw Kamer mededelen dat de Omgevingsraad Schiphol (ORS) per 1 januari 2015 van start zal gaan. Op dat moment is de samenvoeging van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) en de Alderstafel een feit en is er één organisatie waarin zowel de overlegfunctie als de adviesfunctie rondom Schiphol integraal (organisatorisch en inhoudelijk) is belegd. Dat betekent dat inmiddels die stappen zijn gezet die nodig zijn om deze start mogelijk te maken. Enerzijds is dat de organisatie van de verkiezing van bewonersvertegenwoordigers en anderzijds de aanpassing van de Regeling CROS.

Verkiezingen bewonersvertegenwoordigers

De belangstelling van omwonenden om te participeren in de Omgevingsraad Schiphol heeft de verwachtingen overtroffen: 93 organisaties zullen in de Raad gaan meepraten. Dit toont het belang aan van een orgaan als de ORS. Deze bewonersorganisaties vertegenwoordigen zowel het binnen- als het buitengebied dat zich rond iedere start- en landingsbaan bevindt. In het Regioforum (waar overleg en consultatie plaats zal vinden) zullen 10 bewonersvertegenwoordigers zitting nemen namens deze organisaties. In het College van Advies worden de organisaties gerepresenteerd door 3 bewonersvertegenwoordigers, net als nu het geval is aan de Alderstafel. Door het houden van verkiezingen is op een transparante manier invulling gegeven aan de vertegenwoordiging van omwonenden Schiphol. Door het kiezen van een bewonersvertegenwoordiger wordt een directere relatie met de achterban gerealiseerd en ook de functie van vertegenwoordiger steviger ingevuld. Tegelijkertijd is dankzij de registratie van de organisaties en de eis dat deze minimaal uit 100 leden moet bestaan, transparant wie de achterban vormt van de vertegenwoordigers.

Inmiddels zijn de verkiezingen afgerond en succesvol verlopen. Ik ben er trots op dat we straks met gekozen bewonersvertegenwoordigers namens een enorme achterban van ruim 10.000 omwonenden in de Omgevingsraad van start kunnen gaan.

De meerwaarde en efficiency van de Omgevingsraad Schiphol zit niet alleen op het inhoudelijke vlak, nu luchtzijdige en landzijdige aspecten rond de ontwikkeling van Schiphol integraal en in samenhang kunnen worden besproken. Ook organisatorisch zal het samengaan van de Alderstafel en de CROS het voordeel bieden van één secretariaat en uiteindelijk de gewenste één loketfunctie.

Voor meer informatie over (het verloop van) deze verkiezingen verwijs ik u naar bijgevoegde brief van de heer Alders, d.d. 24 november 20141.

Aanpassing Regeling CROS

Om ervoor te zorgen dat de CROS en de Alderstafel per 1 januari 2015 – onder de op dit moment geldende wetgeving – als ORS kunnen gaan werken, is de Regeling CROS aangepast. De aanpassing houdt o.a. in dat op het moment dat de verkiezingsuitslag bekend is, de huidige benoemde bewoners zullen worden vervangen door de op dat moment gekozen vertegenwoordigers.

Tevens is de mogelijkheid opgenomen dat (naast de huidige deelnemers: de regionale overheden, de sector en bewonersvertegenwoordigers) de Provincie Flevoland, gemeenten in die Provincie, regionale milieuorganisaties, werkgevers- en ondernemersorganisaties en het Rijk deelnemen. Ik acht het van belang dat ook vertegenwoordigers van de economische sector en de milieusector worden uitgenodigd om deel te nemen in de Omgevingsraad Schiphol. Namens het regionale bedrijfsleven zal VNO-NCW West worden verzocht deel te nemen en namens de regionale milieuorganisaties de Milieufederatie Noord-Holland. Dat is inmiddels gebeurd.

Voor de Wijzigingsregeling van de CROS verwijs ik u naar de publicatie in de Stcrt. 2014, nr. 33130.

Ten slotte

Met bovengenoemde acties is een belangrijke stap gezet naar de instelling van de Omgevingsraad Schiphol. Aan het werkplan en de begroting voor 2015 wordt nu gewerkt, waarbij zoals gezegd ook gekeken zal worden hoe toegewerkt kan worden naar de gewenste één loketfunctie met de daarbij horende efficiencyslag. In het Algemeen Overleg met uw Kamer van 26 november jl. is gevraagd naar een toelichting op het beoogde synergie-effect. Ik zal dit verzoek doorgeleiden naar de kwartiermaker met de vraag om hierover helderheid te verschaffen bij de vaststelling van de ORS-begroting. Deze begroting inclusief de gevraagde toelichting zullen begin 2015 aan uw Kamer worden toegezonden. Ik zal uw Kamer tevens informeren zodra ik de eerste voorzitter van de Omgevingsraad heb benoemd.

Al met al meen ik dat we met de Omgevingsraad Schiphol optimaal invulling zullen geven aan de dialoog over de ontwikkeling van Schiphol en haar omgeving, en ben ik blij om in januari 2015 de start van deze Raad in te luiden.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven