29 653 Het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van Latijns-Amerika en de Cariben

Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 oktober 2019

Graag informeer ik u over de voorbereidingen om voor de Caribische delen van het Koninkrijk de visumplicht voor Venezuela tijdelijk in te voeren als onderdeel en sluitstuk van een breder totaalpakket van onderling samenhangende en versterkende maatregelen. De situatie in Venezuela is de afgelopen periode verder verslechterd en in de bredere regio is (ir)reguliere migratie verder toegenomen. De Venezuela omringende landen zoals Peru, Ecuador, Guyana, Trinidad & Tobago, Panama en Chili hebben reeds maatregelen getroffen waaronder invoering van een visumplicht.

De voorbereiding voor de visumplicht volgt na intensief overleg met de Caribische Koninkrijkslanden. Belangrijk is dat de invoering van de visumplicht geen losstaande maatregel is, maar dat daarnaast een breder totaalpakket van maatregelen wordt uitgewerkt. Dit pakket heeft als doel om personenverkeer vanuit Venezuela op verantwoorde en gereguleerde wijze te laten plaatsvinden. Tot dit pakket behoren onder andere maatregelen die op landsniveau verder worden verkend zoals de invoering van een ESTA (reisautorisatiesysteem) en het Advance Passenger Information systeem waarbij gegevens van reizigers vooraf worden gecontroleerd en het invoeren van pre boarding checks. Het kabinet is betrokken bij de uitwerking van de maatregelen die op landsniveau worden ondernomen en zal hierbij verdere ondersteuning bieden.

Gelet op de noodzakelijke voorbereidingstijd kan de visumplicht over circa zes maanden worden ingevoerd, in het tweede kwartaal van 2020. Om redenen van uitvoerbaarheid zal het aantal in te nemen Venezolaanse visumaanvragen voor de Caribische Koninkrijksdelen worden gemaximeerd op 8000 op jaarbasis. Met de Franse autoriteiten wordt contact onderhouden over effectieve implementatie en handhaving van de visumplicht op Sint Maarten, omdat voor het Franse deel van het eiland geen visumplicht geldt voor Venezuela.

Het instellen van deze visumplicht geschiedt binnen de kaders van de Rijksvisumwet en geldt enkel voor de Caribische delen van het Koninkrijk. Hoewel in de regel voor de Caribische Koninkrijksdelen aansluiting wordt gezocht bij de EU-lijsten voor visumplichtige en visumvrije nationaliteiten, heeft het besluit in dit specifieke geval geen gevolgen voor de toegang van Venezolanen tot het Schengengebied. Het al dan niet instellen van een visumplicht voor het Schengengebied is een besluit dat in Europees verband op basis van een voorstel van de Europese Commissie wordt genomen.

Hoewel de maatregelen bijdragen aan een verantwoorde wijze van toezicht op personenverkeer, biedt de visumplicht geen sluitende oplossing en blijft het risico van illegale migratie over zee aanwezig. Het toezicht op terugkeer blijft dan ook van groot belang om de migratiedruk te doen afnemen. Vanuit Venezuela is in recente contacten bevestigd dat een wederzijdse verantwoordelijkheid bestaat om het personenverkeer te reguleren. Hierover zal verder worden overlegd met de Venezolaanse gesprekspartners.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok

Naar boven