29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 810 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 december 2017

Het vorige kabinet heeft met het «Actieplan 50PlusWerkt»1 (hierna: het Actieplan) werkzoekende vijftigplussers ondersteund bij het vinden van werk. Dit Actieplan liep van 1 juli 2013 tot 1 oktober 2016. Aanvankelijk was de doelgroep van het Actieplan begrensd op 55 jaar. In de zomer van 2014 is de doelgroep uitgebreid naar vijftigplussers en is het Actieplan met één jaar verlengd. Dit beleid heeft een vervolg gekregen in het huidige actieplan «Perspectief voor vijftigplussers», dat mijn ambtsvoorganger bij brief van 7 juni 2016 aan uw Kamer heeft gestuurd2.

De trainingen «Succesvol naar werk» vormden de basis van het Actieplan 50PlusWerkt. Ten aanzien van die trainingen heeft zowel een effectmeting plaatsgevonden als een inhoudelijke, kwalitatieve evaluatie. Beide zijn onlangs afgerond en als bijlage treft u hiervan de resultaten3. Tevens treft u in bijlage bij deze brief de cijfermatige eindresultaten van het gehele Actieplan aan4. De effectmeting en evaluatie vormen belangrijke input voor de vervolgacties om vijftigplussers het weer aan het werk te krijgen. Hieronder volgen de belangrijkste resultaten, waardering en conclusie.

De belangrijkste resultaten

De VU Amsterdam heeft de netto-effectiviteit van de netwerktrainingen «Succesvol naar werk» gemeten. De belangrijkste conclusie is dat door deelname aan «Succesvol naar Werk» de uitstroom uit de WW binnen 12 maanden na instroom significant hoger is met ongeveer 4,5%-punt. Dit effect lijkt ook blijvend. De training is hiermee ook kosteneffectief. De kosten worden ruimschoots gecompenseerd door de besparingen op de WW-uitkering door de hogere uitstroom. Voor lager opgeleiden en werkzoekenden die vóór de WW in de uitzendbranche werkten heeft de training geen effect gehad. UWV gaat na hoe de dienstverlening op dit punt verbeterd kan worden.

Naast de effectmeting door de VU hebben de Universiteit van Amsterdam en UWV ook kwalitatief onderzoek gedaan naar de effecten van de training. Deelnemers aan de training hebben, vergeleken met de groep die geen training heeft gevolgd, betere kennis van de verschillende sollicitatiemethoden, besteden meer tijd aan sollicitaties, hebben vaker een LinkedIn profiel, iets meer vertrouwen in hun vaardigheden om werk te zoeken, en zijn iets meer sociale steun gaan ervaren. Uit de analyses van de tweede nameting blijkt dat deze trainingseffecten standhouden over de tijd. De training blijkt echter geen effect te hebben op het beeld dat vijftigplussers van werk en werk zoeken hebben en op de motivatie en intenties wat betreft het zoeken naar werk

Waardering en conclusie

Het Actieplan 50plusWerkt is tot stand gekomen in een moeilijke economische periode met hoge werkloosheid. De groep vijftigplussers werd niet vaker werkloos dan andere groepen, maar had wel een groter risico op langdurige werkloosheid. Hoewel het Actieplan 50plusWerkt een moeilijke start heeft gekend, zijn de meeste doelstellingen gehaald en is de effectiviteit van de belangrijkste maatregel bewezen. Dat laatste is een belangrijke positieve bevinding bij het gebruik van dit re-integratie instrument.

De training «succesvol naar werk» is op basis van tussentijdse resultaten gecontinueerd in de huidige dienstverlening. Ook de inhoudelijke evaluatie van de UvA laat positieve effecten van de training zien. Er zijn echter ook aandachtspunten naar voren gekomen, zoals het ontbrekende effect op de motivatie en het feit dat de training niet voor alle deelnemers even effectief is. Mede op basis van vervolganalyses die UWV laat uitvoeren, wordt de dienstverlening verbeterd. Zo wordt bijvoorbeeld nagegaan of de samenstelling van de trainingsgroep van belang is voor het effect van de training voor lager opgeleiden. Naast de training gaat UWV volgend jaar ook jobhunting inzetten met de ambitie om vooral lager opgeleide ouderen richting werk te kunnen helpen.

Naast de bovenstaande opbrengsten van de diverse maatregelen zijn tussentijdse inzichten gebruikt bij het opstellen van het huidige actieplan «Perspectief voor vijftigplussers». Die inzichten hebben er toe geleid dat een aantal maatregelen wel en niet (zoals de plaatsingsfees) gecontinueerd is en er nieuwe maatregelen zijn opgenomen die beter inspelen op de situatie van vijftigplussers op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst. Ook preventief werkende instrumenten zoals het ontwikkeladvies, dat op 7 december gepresenteerd is, zijn hierin opgenomen. Het actieplan «Perspectief voor vijftigplussers» gaat vergezeld van een uitgebreid evaluatieplan. Die evaluatie is voorzien in 2019.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees


X Noot
1

Kamerstuk 29 544, nr. 497

X Noot
2

Kamerstuk 29 544, nr. 724

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven