29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 426 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2012

Op 10 oktober 2012 heeft de algemene commissie voor Immigratie, Integratie en Asiel het verzoek gedaan aan de toenmalige minister voor Immigratie, Integratie en Asiel om een reactie te geven op de monitor «Allochtonen op de arbeidsmarkt, 1e kwartaal 2012» van Forum. Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor het integratiebeleid voldoe ik met deze brief aan dit verzoek.

De monitor «Allochtonen op de arbeidsmarkt, 1e kwartaal 2012» van Forum laat zien dat de arbeidsmarktpositie van allochtonen in Nederland achterblijft bij die van autochtonen. De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is bijna 3 keer zo hoog. Niet-westerse allochtonen hebben een relatief kwetsbare arbeidsmarktpositie doordat zij veelal lager zijn opgeleid, vaker werken in flexibele banen en meer werkzaam zijn in conjunctuur gevoelige sectoren. Dit brengt ook met zich mee dat in tijden van economische neergang de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen sterker oploopt dan onder autochtonen. Zij profiteren echter wel relatief harder van economisch herstel.

De afgelopen tien jaar zijn er ook gunstige ontwikkelingen te zien. Dat blijkt onder meer uit een recent verschenen studie van de OESO1. Zo is de arbeidsparticipatie van niet-westerse allochtonen structureel verbeterd en zijn niet-westerse allochtone jongeren steeds beter opgeleid. Ook blijkt uit onderzoek van het SCP (2012) dat het risico op voortijdige schooluitval van niet-westerse allochtone jongeren de afgelopen jaren is afgenomen. De vooruitgang in het opleidingsniveau van niet-westerse allochtonen komt echter nog onvoldoende tot uiting in hun positie op de arbeidsmarkt. Dit hangt samen met het gegeven dat niet-westerse allochtone jongeren en hun ouders een beperkter beroepsbeeld hebben en relatief vaker kiezen voor studies met een slecht arbeidsperspectief (te veel economie en te weinig zorg en techniek). In de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt is derhalve nog verdere winst te behalen.

Ondanks de gunstige ontwikkelingen in arbeidsparticipatie en onderwijsniveau van niet-westerse allochtonen zijn we er op dit moment nog niet. In het regeerakkoord is een groot aantal maatregelen opgenomen om de werking van de arbeidsmarkt te verbeteren en het onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Juist groepen met een kwetsbaardere positie op de arbeidsmarkt hebben hier baat bij. Het kabinet wil hierover de komende tijd het gesprek aangaan met de sociale partners.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


X Noot
1

OECD (2012), Settling In: OECD indicators of immigrant integration

Naar boven