29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 1152 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 oktober 2022

De energieprijzen stijgen hard sinds het vierde kwartaal van 2021. De inflatie in 2022 bevindt zich op een ongekend hoog niveau door de oorlog in Oekraïne en het drastisch verminderde aanbod van gas. Dit raakt huishoudens in hun bestaanszekerheid. Als onderdeel van een breder koopkrachtpakket heeft het kabinet daarom in de augustusbesluitvorming besloten het minimumloon al vanaf 1 januari 2023 in één keer met in totaal 10,15 procent te verhogen. De aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen stijgen mee met deze verhoging. Deze uitzonderlijke stap biedt op korte termijn en structureel meer financiële ruimte en een betere uitgangspositie aan mensen met een uitkering en werknemers aan de basis van het loongebouw.

De verhoging van het minimumloon bestaat allereerst uit een bijzondere verhoging met 8,05 procent per 1 januari 2023. Vanwege de uitzonderlijke economische situatie heeft het kabinet besloten om de aanvankelijke stappen van in totaal 7,5 procent in 2024 en 2025 te versnellen en te vergroten. Het is hiermee voor het eerst sinds de invoering van het minimumloon in 1969 dat een bijzondere verhoging wordt doorgevoerd.

Daarnaast wordt het minimumloon halfjaarlijks regulier geïndexeerd. Ditmaal komt de indexatie uit op 1,934 procent per 1 januari 2023. Deze indexatie geldt na toepassing van de bijzondere verhoging, waarmee de totale minimumloonsverhoging op 10,15 procent uitkomt per 1 januari 2023.

In overeenstemming met artikel 14, vijftiende lid, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) worden bij samenloop van bijzondere verhoging en reguliere indexatie de gewijzigde minimumloonbedragen in één algemene maatregel van bestuurd (AMvB) vastgesteld. Dit wijkt af van een reguliere halfjaarlijkse indexatie waarbij de gewijzigde minimumloonbedragen in een ministeriële regeling worden vastgesteld. Een AMvB biedt daarbij de mogelijkheid om de verhoging op korte termijn door te voeren.

De verhoging van het minimumloon met in totaal 10,15 procent is reeds aangekondigd in de Miljoenennota 20231 en de begroting van het Ministerie van SZW 2023.2 De vaste commissie SZW van de Tweede Kamer heeft op 6 april 2022 verzocht om voorafgaand aan de inwerkingtreding te worden geïnformeerd over halfjaarlijkse indexaties van het wettelijk minimumloon. In lijn met dit verzoek ontvangen beide Kamers bijgaand de AMvB die voorziet in de bijzondere verhoging en halfjaarlijkse indexatie. De AMvB is op 7 oktober 2022 gepubliceerd in het Staatsblad.3 Een afschrift van deze brief is verzonden aan de vaste commissie SZW van de Eerste Kamer.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip


X Noot
1

Kamerstuk 36 200, nr. 1.

X Noot
2

Kamerstuk 36 200 XV, nr. 2.

Naar boven