29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 1080 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 november 2021

Op 28 juni jl. (Kamerstuk 29 544, nr. 1074) was het rondetafelgesprek over uitzendbureaus in uw Kamer. Tijdens dit gesprek stelden Kamerleden vragen, die op twee onderwerpen uitzoekwerk voor de Inspectie opleverden.

In bijgaande rapportage gaat de Inspectie nader in op deze twee onderwerpen: constructies die bedrijven gebruiken om hun arbeidskosten te reduceren (deel 1) en arbeidsuitbuiting (deel 2)1.

Tijdens het rondetafelgesprek werd besproken dat de strafbaarstelling van arbeidsuitbuiting aanpassing behoeft, en dat de precieze aanpassing nog geen vaste vorm heeft. De Inspectie draagt graag bij aan verdere gedachtenvorming. Ten behoeve daarvan heeft de Inspectie een uitgebreide, verdiepende analyse van concrete praktijkervaringen uitgevoerd. In totaal zijn 60 concrete zaken van 2020 geanalyseerd: 30 aangiftes van arbeidsuitbuiting (strafrecht) en 30 onderzoeken van «ernstige benadeling» (bestuursrecht). Ook is informatie uit het rapport van de Algemene Rekenkamer over arbeidsuitbuiting verdiept en geactualiseerd met recente cijfers.

De Inspectie is graag tot nadere toelichting bereid, onder meer bij de briefing van dinsdag 16 november a.s.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A.D. Wiersma


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven