29 521 Nederlandse deelname aan vredesmissies

Nr. 332 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 november 2016

Op 17 maart 2015 stortte een Nederlandse Apache-helikopter neer tijdens een schietoefening nabij Gao, in het noordoosten van Mali. Bij dit tragische ongeval kwamen de 30-jarige kapitein René Zeetsen en 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger om het leven. Zij maakten deel uit van het Nederlandse contingent in de UN Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA). Er is direct een onderzoek naar de toedracht van het ongeval ingesteld. Zoals toegezegd aan uw Kamer (Kamerstuk 29 521, nr. 287), informeer ik u hierbij over de uitkomsten van dit onderzoek.

In overeenstemming met de geldende procedure heeft de Koninklijke Luchtmacht een Commissie van Onderzoek (CvO) ingesteld. De CvO heeft vastgesteld dat het ongeval is veroorzaakt door het technisch falen van een component in het besturingssysteem van de helikopter. De oorzaak van het falen lag in het ontwerp van het component. De CvO is voorts van mening dat de vliegers het ongeval op geen enkele wijze hadden kunnen voorkomen. Het technisch falen was dermate ernstig dat het voor de bemanningsleden onmogelijk was het toestel nog veilig te besturen.

Direct na het ongeval werden alle vliegoperaties met alle Nederlandse Apache-helikopters tijdelijk opgeschort. Het betreffende component in het besturingssysteem is in alle Nederlandse toestellen vervangen. De bevindingen en aanbevelingen van het onderzoeksrapport zijn gedeeld met de betrokken fabrikanten en de internationale Apache Community.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven