29 515 Aanpak regeldruk en administratieve lasten

Nr. 488 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 augustus 2023

Hierbij stuur ik uw Kamer de voortgangsrappportage van het Programma vermindering regeldruk ondernemers. Als bijlage bij de voortgangsrapportage vindt u de rapportages van het onderzoek dat recent is afgerond naar de mkb-indicatorbedrijven in 6 sectoren.

Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek en een nadere weging van de geїdentificeerde knelpunten komt het kabinet dit najaar met een reductieprogramma om zoveel mogelijk van de geconstateerde regeldruk aan te pakken. Vooruitlopend daarop geeft het kabinet in de voorgangsrapportage alvast wel een eerste algemene reactie op de belangrijkste conclusies uit het onderzoek.

Naast het onderzoek naar mkb-indictorbedrijven wordt in de voortgangsrapportage de algehele voortgang van het regeldrukprogramma geschetst.

Met het verzenden van deze voortgangsrapporage is ook de website «Regeldrukmonitor.nl» gelanceerd. Op deze website wordt de voortgang van het regeldrukprogramma bijgehouden. Daarnaast biedt de website inzicht in de laatste cijfers omtrent de ontwikkeling van de regeldrukkosten van nieuwe wet- en regelgeving.

Moties en toezeggingen

Met het uitvoeren en afronden van het onderzoek naar mkb-indicatorbedrijven heb ik gevolg gegeven aan de volgende moties:

  • Motie van het lid Rahimi c.s.1 met het verzoek om regels sectoraal of domeingericht door te lichten op ervaren knelpunten en kosten;

  • Motie van het lid Rahimi c.s2 met het verzoek te onderzoeken welke bestaande regels leiden tot de meeste regeldruk bij mkb-ondernemers;

  • Motie van het lid Romke De Jong3 met het verzoek de bestaande wet- en regelgeving waarmee het mkb in de praktijk te maken krijgt te analyseren;

Met het live gaan van de website «Regeldrukmonitor.nl» is voldaan aan de motie van het van de leden Goudzwaard en Van Hage4 met het verzoek het mkb te betrekken bij het opstellen van een regeldrukdashboard.

In de voortgangsrapportage wordt ook ingegaan op de motie van het lid Van Strien5 waarin het kabinet wordt opgeroepen te bekijken of en op welke wijze regelvrije experimenteerruimtes kunnen bijdragen aan het versnellen van innovatie. Hiermee is deze motie afgedaan.

Met een beschrijving in de voortgangsrapportage van de Europese inzet van het kabinet op het terrein van Betere Regelgeving, is de motie van het lid Van Haga6 afgedaan waarin hij de regering verzocht om te onderzoeken hoe de regeldruk vanuit de Europese Unie kan worden teruggedrongen.

Met het opstellen van een reductieprogramma op basis van de uikomsten van het onderzoek naar mkb-indicatorbedrijven wordt de komende maanden nog uitvoering gegeven aan de volgende moties:

  • Motie van het lid Van Haga c.s.7 om te inventariseren welke regels geschrapt kunnen worden om dreigende faillissementen te voorkomen;

  • Nader gewijzigde motie van het lid Amhaouch c.s.8 met het verzoek om bij de aanpak van regeldruk expliciet aandacht te hebben voor interdepartementale samenwerking.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Kamerstuk 29 515, nr. 467.

X Noot
2

Kamerstuk 29 515, nr. 466.

X Noot
3

Kamerstuk 29 515, nr. 471.

X Noot
4

Kamerstuk 29 515, nr. 473.

X Noot
5

Kamerstuk 32 637, nr. 538.

X Noot
6

Kamerstuk 36 200 V, nr. 53.

X Noot
7

Kamerstuk 29 515, nr. 469.

X Noot
8

Kamerstuk 29 515, nr. 476.

Naar boven