29 477 Geneesmiddelenbeleid

33 009 Innovatiebeleid

Nr. 891 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG EN VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 mei 2024

Middels deze brief informeren wij uw Kamer over de voortgang van expertisecentrum FAST (Future Affordable Sustainable Therapy development) aan de hand van het «FAST jaarverslag 2023».

Het expertisecentrum FAST richt zich op het ondersteunen en versterken van therapieontwikkeling in Nederland. Het is in 2023 van start gegaan op initiatief van verschillende veldpartijen en met steun van het Ministerie van VWS en het Ministerie van EZK. In maart 2023 hebben wij uw Kamer geïnformeerd1 over de doelstellingen, werkwijze, organisatiestructuur en voorgenomen activiteiten van FAST voor 2023. Hierin werd ook de toezegging gedaan om uw Kamer na het eerste jaar FAST te informeren over de voortgang. Met dit schrijven doen we die toezegging gestand.

Jaarverslag 2023

In het bijgesloten jaarverslag van FAST leest u de visie, prioriteiten en activiteiten van de organisatie. Daarbij hanteert FAST twee uitgangspunten. 1) Veldpartijen kunnen het beste aangeven welke knelpunten moeten worden aangepakt en waar mogelijke oplossingen binnen bereik zijn, en 2) patiënten staan centraal bij alle inspanningen van FAST.

FAST richt zich op vijf thematische speerpunten: drug repurposing, cel- en gentherapie, medische isotopen, zeldzame ziekten en infectieziekten. Deze thema’s sluiten goed aan bij de innovatieve kracht van de Nederlandse veldpartijen en hebben raakvlak met maatschappelijke doelstellingen. Rondom deze gebieden biedt FAST een wegwijsfunctie waarin het geneesmiddelenontwikkelaars in contact brengt met de juiste instanties, andere academische groepen, faciliteiten of investeerders. Het doel is om zo knelpunten weg te nemen en therapieontwikkeling te versnellen. Daarnaast werkt FAST aan het opzetten van thematische hubs, waarbinnen publieke en private partijen hun expertise rondom een focusgebied bundelen en kennis ontsluiten.

Het jaarverslag en specifiek de bijlage met verantwoording geven inzicht in de concrete activiteiten en opbrengsten van FAST. Hiermee laat FAST zien dat het in 2023 is gestart met het bevragen van het veld, het bijeenbrengen van partijen, en het verbinden van kennis. Met concrete opbrengsten, zoals het rapport over drug repurposing en de analyse van het Nederlandse veld voor nucleaire geneeskunde, toont FAST zijn potentie als expertisecentrum van en voor het veld.

FAST bouwt ook in 2024 verder aan het versterken van het Nederlandse innovatieklimaat voor therapieontwikkeling. Via de wegwijsfunctie vervult FAST een belangrijke ondersteunende rol bij het ontwikkelen en naar de patiënt brengen van nieuwe therapieën, en bevordert het nieuwe samenwerkingsvormen. Wij gaan eind 2024 met FAST in gesprek over de voortgang en duurzame implementatie van dit kennisplatform voor de lange termijn. Daarnaast benadrukken wij net als FAST dat betekenisvolle betrokkenheid van patiënten leidt tot werkelijke doorbraken. Wij vragen FAST om het patiëntperspectief duidelijk in te bedden in hun verschillende samenwerkingsvormen en activiteiten.

Doorontwikkeling FAST

De activiteiten van FAST leveren een belangrijke bijdrage aan het veld voor therapieontwikkeling in Nederland. Het Ministerie van VWS stelde twee miljoen euro per jaar beschikbaar voor de periode 2023 en 2024. U kunt lezen dat er sprake is van onderbenutting over 2023. FAST kan dit geld in 2024 benutten in lijn met de tweejarige opdrachtverstrekking aan FAST via ZonMw. Na afloop van de tweejarige opdracht informeren wij uw Kamer opnieuw over de bestedingen en opbrengsten van FAST. Hierna zal worden gekozen voor een tweejarige opdracht- en rapportagecyclus.

Een belangrijke voorwaarde voor de succesvolle werkwijze van FAST is dat het functioneert als zelfstandige organisatie van en voor het veld. In de Kamerbrief van 2023 werd het FAST-bestuur gevraagd om zich te buigen over een toekomstbestendige organisatievorm van FAST. Er loopt nu een onderzoekstraject naar een model waarbij FAST als onafhankelijke entiteit haar opdracht kan vormgeven. De uitkomst wordt medio 2024 verwacht, wij zullen samen met FAST werken aan de mogelijke implementatie.

Bij de positionering als onafhankelijke organisatie is (gedeeltelijke) zelfstandigheid op het gebied van financiering op zijn plaats. Het Ministerie van VWS zegt toe de huidige financiering van twee miljoen euro per jaar te continueren voor de periode 2025 en 2026. Wij moedigen FAST aan om deze periode te gebruiken voor het verder verankeren van het expertisecentrum en kansen te onderzoeken om hun rol van en voor het veld in de toekomst te ondersteunen met financiering vanuit het veld.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Kamerstuk 29 477, nr. 833.

Naar boven