29 477 Geneesmiddelenbeleid

28 286 Dierenwelzijn

Nr. 571 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 april 2019

Ik heb kennis genomen van de brief van de voorzitter van GlobeGuards aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) van 3 april. Mede namens de Minister van LNV antwoord ik u als volgt.

Recentelijk hebben leden van het kabinet tweemaal geantwoord op vragen van de Kamer over de elfde versie van de International Classification of Diseases (ICD-11) die ter aanvaarding op de agenda van de komende (72ste) World Health Assembly staat.

Op 11 december jl. heeft de Minister van LNV, mede namens ondergetekende, een set Kamervragen van het lid Wassenberg (PvdD) beantwoord1. De laatste vraag (20) betrof ICD-11. Op 26 maart heb ik antwoorden van het lid Van Gerven (SP) beantwoord over ICD-11 en Traditional Medicine Conditions (TMC) (Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 2059). Waar de vragen van het lid Van Gerven zagen op de medische kant van de zaak, richtte het lid Wassenberg zich in vraag 20 op de gevolgen voor bedreigde diersoorten. Het lijkt me goed om de vraag en het antwoord daarop hier weer te geven:

20

Deelt u de zorgen over het feit dat de World Health Organization (WHO) traditionele Chinese medicijnen zal erkennen in de «International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD)», waardoor het illegaal en legaal bejagen en doden van bedreigde diersoorten, waaronder leeuwen, tijgers en neushoorns, zal toenemen, aangezien hun lichaamsdelengebruikt worden voor deze medicijnen? Zo ja, kunt u aangeven welke acties u hieraan verbindt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De nieuwe, in voorbereiding zijnde versie van de ICD bevat een paragraaf over«Traditional Medicine conditions» (TM). Dit vloeit voort uit de strategie van de WHO ten aanzien van Traditional Medicine, die in 2014 in de World Health Assembly aan de orde is geweest. De ICD heeft tot doel het verzamelen van epidemiologische en statistische informatie over aandoeningen. De ICD is van belang omdat de WHO alleen zo uniforme gegevens over het voorkomen van ziekten op mondiaal niveau kan verkrijgen. Alle lidstaten van de WHO leveren die informatie aan. De nieuwe paragraaf over TM is optioneel voor landen die daarnaast ook gegevens over traditionele geneeswijzen willen melden aan de WHO. De ICD gaat niet over geneesmiddelen. Opname in de ICD houdt dus ook niet in een «erkenning» van (Chinese) geneesmiddelen. Voor de goede orde meld ik dat in de Europese Unie, en daarmee ook in Nederland, alleen een regeling is getroffen voor traditionele kruidengeneesmiddelen. Dat wil zeggen producten die uitsluitend bestanddelen of bereidingen bevatten van plantaardige oorsprong en dus géén dierlijke bestanddelen bevatten.

Vooral onder verwijzing naar het hierboven geciteerde antwoord zal Nederland geen pogingen in het werk stellen om opname van Traditional Medicine Conditions (TMC) in ICD-11 te verhinderen, zoals GlobeGuards verzoekt.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 937

Naar boven