29 477 Geneesmiddelenbeleid

Nr. 472 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 maart 2018

Met deze brief wil ik u graag informeren over de stand van zaken inzake de nieuwbouw van het hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap in Amsterdam.

Huisvesting

Op 8 maart heeft het Rijksvastgoedbedrijf de opdracht voor de bouw van de permanente huisvesting van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam gegund aan Dura Vermeer. Staatssecretaris Knops heeft de opdracht ondertekend. Dat deze ondertekening relatief kort na de bekendmaking van Amsterdam als nieuwe zetel van EMA heeft plaatsgevonden, is een prijzenswaardig resultaat en is gelukt dankzij de inzet van alle betrokken partijen.

De bouw van het nieuwe pand aan de Amsterdamse Zuidas begint naar verwachting eerder dan gepland, in juni van dit jaar. Het gebouw zal half november 2019 klaar zijn.

EMA zal op uiterlijk 30 maart 2019 vanuit Londen naar Amsterdam verhuizen. Om de tijd tot de oplevering van het nieuwe gebouw te overbruggen zorgt Nederland zoals eerder gemeld vanaf 1 januari 2019 voor tijdelijk onderdak in het Spark-gebouw op Amsterdam Sloterdijk. Het Spark-gebouw was niet een van de gebouwen die Nederland in het EMA bidbook had opgenomen, maar is in nauw overleg met het agentschap gekozen. Het agentschap vroeg om een alternatief gebouw waarin het alle werkplekken en de meest belangrijke vergaderingen op één locatie kon samenbrengen. Het Spark-gebouw voldoet aan deze wensen.

Bijdrage Nederland

Na het besluit door de Raad van Ministers op 20 november 2017 is Nederland direct begonnen met de implementatie van de acties uit het bidbook. Nederland levert conform het bidbook een volledig ingericht gebouw voor de huurprijs zoals in het bidbook vermeld.

Nederland zal om het geheel kostendekkend te maken de komende jaren naar verwachting gemiddeld 3 miljoen per jaar bijdragen. De kosten zullen worden gedekt uit de VWS begroting.

In Brussel heeft de Raad de budgettaire afspraken omtrent de huur van het nieuwe gebouw goedgekeurd en het Europees Parlement zal hier naar verwachting ook voor het einde van deze maand over besluiten, waarna EMA gemachtigd zal zijn om de huurovereenkomst met het Rijksvastgoedbedrijf voor het nieuwe gebouw te ondertekenen.

Het opdrachtbedrag in het contract met Dura Vermeer voor de bouw van het pand en 20 jaar onderhoud bedraagt 255 mln. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft daarnaast de erfpacht van de grond eeuwigdurend afgekocht bij de gemeente Amsterdam.

Wijzing EMA oprichtingsverordening

Deze week heeft het Europees Parlement haar positie ten aanzien van de wijziging van de EMA oprichtingsverordening waarin de verhuizing van het agentschap naar Amsterdam wordt vastgelegd vastgesteld. Hierbij ging het EP akkoord met de verhuizing van EMA naar Amsterdam, maar gaf zij een signaal af dat zij zich gepasseerd voelt in de besluitvormingsprocedure over de hervestiging. Het Europees Parlement dringt er op aan dat het bij toekomstige besluiten over de vestigingsplaats van decentrale agentschappen hier vooraf bij betrokken zal worden. Het parlement heeft ten slotte in haar amendementen opgenomen dat de Europese Commissie en Nederland 3-maandelijks rapporteren over de voortgang van het project. Ik ben zeer verheugd dat het Europees Parlement akkoord is gegaan met de verhuizing van EMA naar Amsterdam en ben graag bereid het Europees Parlement periodiek te informeren over de voortgang van de bouw.

De Raad ging in een eerder stadium al zonder amendementen akkoord met het wijzigingsvoorstel van de Europese Commissie. Nu zowel Raad als Europees Parlement hun positie hebben ingenomen, zal de triloog tussen de instellingen op korte termijn zijn beslag krijgen en naar verwachting spoedig worden afgerond. De Raad wordt daarin zoals gebruikelijk vertegenwoordigd door het roulerend voorzitterschap.

Baten van EMA vestiging in Nederland

Nederland was een van de negentien landen die kandidaat stonden voor de vestiging van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Deze grote interesse was niet voor niets. Het agentschap is een kennisorganisatie met een zeer goede reputatie wereldwijd, maar ook een organisatie die naar verwachting onderzoeksinstellingen, bedrijven, dienstverleners en maatschappelijke organisaties zal aantrekken in de Life Sciences & Health sector. Ter onderbouwing van het besluit over de Nederlandse kandidatuur heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eind 2016 een korte studie laten doen naar de economische baten van een eventuele komst van EMA naar ons land. Deze is in de bijlage bij deze brief toegevoegd1. Uit deze studie bleek dat de komst van het agentschap in economische termen naast de 890 banen van de medewerkers bij EMA, ook nog circa 1550 banen oplevert bij toeleveranciers en dienstverleners.

Het agentschap levert volgens conservatieve berekeningen in de studie directe bestedingen op van ongeveer € 128 miljoen per jaar. Door het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en onderzoek kan er op middellange termijn sprake zijn van enkele duizenden extra banen in ons land.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven