29 477 Geneesmiddelenbeleid

Nr. 441 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 september 2017

Zoals aangekondigd in de Geneesmiddelenvisie «Nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt tegen aanvaardbare kosten» (Kamerstuk 29 477, nr. 358) stel ik per 1 oktober 2017 een Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen in. Het Platform heeft tot doel, in samenwerking met de betrokken partijen, de inkoop van dure geneesmiddelen te optimaliseren.

Hiertoe richt het Platform zich op de thema’s en bijbehorende knelpunten zoals deze de afgelopen periode door de kwartiermaker van het Platform zijn geïdentificeerd in gesprekken met alle bij de inkoop betrokken spelers. Dit betreft de volgende thema’s: vertrouwen tussen spelers, diversiteit in de aanpak van de inkoop van dure geneesmiddelen, omgang met inkoopvoordelen en slagkracht. Vanwege de nauwe relatie tussen de inkoop en het gebruik van dure geneesmiddelen, kan het Platform, in het verlengde van het Actieplan gepast gebruik geneesmiddelen (Kamerstuk 29 477, nr. 405), tevens thema’s en knelpunten op het gebied van gepast gebruik die binnen organisaties spelen aanpakken.

De rol van het Platform is het optimaliseren van de inkoop van dure geneesmiddelen binnen het huidige zorgsysteem. Thema’s en knelpunten die voortkomen uit bestaande initiatieven, zoals de samenwerking op het gebied van de inkoop van dure geneesmiddelen van de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN), kunnen in het Platform geagendeerd en aangepakt worden.

Het Platform zal bestaan uit een onafhankelijk voorzitter en sleutelfiguren op het gebied van de inkoop van dure geneesmiddelen en gepast gebruik. Als voorzitter van het Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen is de heer drs. M.J.A.M. Bos aangesteld. De eerste bijeenkomst van het Platform vindt in het najaar van dit jaar plaats.

Ik verwacht dat het Platform, in samenhang met de andere maatregelen uit de geneesmiddelenvisie, bij zal dragen aan de borging van de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van geneesmiddelen. In de volgende voortgangsbrief over de geneesmiddelenvisie wordt in meer detail ingegaan op de voortgang op deze en andere acties en maatregelen uit de geneesmiddelenvisie.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven