29 477 Geneesmiddelenbeleid

Nr. 201 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 oktober 2012

Bij deze stuur ik u ter informatie een rapport van de World Health Organization (WHO) dat als onderwerp heeft het bevorderen van het verantwoord gebruik van geneesmiddelen. De WHO heeft dit rapport, met de titel The Pursuit of Responsible Use of Medicines, op mijn verzoek opgesteld.1) Het rapport dient als achtergrond voor de Ministers Summit van 3 oktober 2012, die voorafgaat aan het congres ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de wereldorganisatie van apothekers, de Federation International Pharmaceutique (FIP) in Amsterdam van 4 tot en met 8 oktober a.s.

Ik heb voor deze Summit de ministers van Volksgezondheid uit een aantal landen uit de zes mondiale WHO-regio’s uitgenodigd met als doel het met elkaar delen van ieders ervaringen met dit onderwerp, het leren van elkaar en het hierdoor mogelijk maken van het nemen van praktische maatregelen om het verantwoord gebruik van geneesmiddelen te bevorderen. Het rapport van de WHO geeft de ervaringen weer die deze organisatie heeft verworven met het ontwikkelen van beleid om het voorschrijven, het afleveren en de therapietrouw te bevorderen. Het helpen bij het opzetten van gegevensbestanden ten behoeve van ondermeer de registratie van bijwerkingen maakt eveneens deel uit van dit beleid.

Tijdens de Summit zullen vertegenwoordigers van de overheden van de genodigde landen – onder wie een aantal ministers – met elkaar bespreken hoe het verantwoord voorschrijven van geneesmiddelen te bevorderen. Het zal u duidelijk zijn dat een verantwoorder gebruik van geneesmiddelen zal leiden tot gezondheidswinst voor de individuele burger en tot een efficiëntere toepassing van de financiële middelen voor de zorg. In feite geldt dit voor rijke landen, minder rijke en voor arme landen.

Tijdens de Summit zal ik de toenemende antibioticaresistentie aan de orde stellen omdat dit, in combinatie met het gebrek aan nieuwe antibiotica, een in urgentie toenemend probleem is. Verantwoorder gebruik van de nu beschikbare antibiotica leidt tot vermindering van resistentie. Het verantwoord voorschrijven van antibiotica is daarmee niet alleen van belang voor de individuele patiënt, maar ook voor de maatschappij als geheel.

Ook andere toekomstige patiënten profiteren hiervan. Het WHO-rapport noemt voorbeelden van verantwoord voorschrijven van antibiotica, maar er zijn ook andere voorbeelden bekend uit verschillende mondiale regio’s, want de urgentie van dit probleem wordt mondiaal steeds meer ingezien en landen ontwikkelen maatregelen tegen antibioticaresistentie.

Naast het bestrijden van de resistentie zal, tenslotte, het ontwikkelen van nieuwe antibiotica – hoewel niet het primaire onderwerp van de Summit – eveneens kort aan de orde komen.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers

1) Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven