29 452 Tenuitvoerlegging van de tbs-maatregel

Nr. 203 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 augustus 2016

Hierbij bied ik u het derde evaluatie-onderzoek «Op zoek naar nieuw evenwicht» aan1. Sinds 1997 is de Beginselenwet verpleging terbeschikkinggestelden (Bvt) van kracht. Deze wet regelt de interne rechtspositie van tbs-gestelden: het verblijf binnen de muren van een tbs-inrichting en de grenzen van de inbreuk op zelfbeschikking tijdens de tenuitvoerlegging van de intramurale tbs. Bij de ontwikkeling van de Bvt is uitgegaan van drie dimensies: beveiliging van de maatschappij, de behandeling van de tbs-gestelde en de rechtspositie van de tbs-gestelde. In de wet is bepaald dat periodiek aan de Staten-Generaal een verslag dient te worden gezonden over de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk.

Onderzoeksrapport

Dit evaluatie-onderzoek richt zich op niet eerder geëvalueerde wijzigingen in de Bvt en het veranderende landschap van forensische zorg. Ook is een aantal aanbevelingen dat ZonMw in de thematische wetsevaluatie «harmonisatie van rechtsposities in de gedwongen zorg» heeft gedaan nader onderzocht.

Het evaluatie-onderzoek laat zien dat de Bvt op hoofdlijnen goed functioneert, maar wel wordt een aantal knelpunten gesignaleerd. Het betreft zaken als de kwaliteit en uniformiteit van de bemiddelingsprocedure, het omgaan met veelklagers, de niet-beklagwaardigheid van zorgplichten, de omgang met moderne communicatiemiddelen en de wijze waarop dwangbehandeling wordt getoetst. Hierover zijn 21 aanbevelingen geformuleerd.

Reactie

Een aantal aanbevelingen vraagt om wijziging van de Bvt of lagere regelgeving. Het is van belang zorgvuldig naar de aanbevelingen te kijken en de consequenties van eventuele wijzigingen in kaart te brengen. Daarnaast benadrukken de onderzoekers het belang van harmonisatie van de verschillende wetstrajecten, zoals de Wet Forensische Zorg (Wfz) en de Wet verplichte ggz (Wvggz). In lijn met deze aanbeveling en gelet op deze beoogde harmonisatie zal ik eventuele wijzigingen in de Bvt naar aanleiding van dit evaluatie-onderzoek in samenhang met de lopende wetstrajecten bekijken. Dit is ook van belang voor de toekomstbestendigheid van de Bvt.

Gelet op bovenstaande twee punten is voor het formuleren van een zorgvuldige en gedragen reactie goede afstemming met verschillende partijen binnen en buiten het Ministerie van Veiligheid en Justitie, zoals GGZ Nederland en de Commissies van Toezicht van belang. Een inhoudelijke beleidsreactie zal ik uw Kamer voor het kerstreces doen toekomen.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven