29 427 ILO-verdragen

Nr. 80 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 januari 2012

Conform de toezegging in de brief van de toenmalige Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de motie van het lid Van Middelkoop (Tweede Kamer, vergaderjaar 1994–1995, 23 900 XV, nr. 44) van 8 mei 1995, wordt het parlement ieder jaar geïnformeerd over door Nederland bekrachtigde Verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) die de komende jaren formeel opzegbaar zijn.

Ter voldoening aan die toezegging zend ik u hierbij, ter informatie en signalering, de gebruikelijke lijst met de IAO-verdragen waarvan de opzegtermijn vervalt in 2012, 2013 en 2014 (bijlage 1)1. Het betreft een feitelijk overzicht. Ook treft u, zoals ieder jaar, de checklist voor opzegging van de IAO-verdragen aan (bijlage 2)1. Tevens is een lijst bijgevoegd (bijlage 3)1 die een overzicht geeft van nog niet door Nederland bekrachtigde IAO-Verdragen waarvan het streven is deze in 2012 aan u voor te leggen met een standpunt terzake van wel of geen bekrachtiging.

Om de rapportageverplichtingen te beperken zal in de toekomst het overzicht van de mogelijk te ratificeren ILO-verdragen onderdeel uitmaken van de jaarlijkse brief van de Minister van Buitenlandse Zaken (eerste kwartaal van het jaar) aan de Staten-Generaal waarin de stand van zaken betreffende alle internationale verdragen die voorliggen voor bekrachtiging wordt beschreven. In deze rapportage wordt aangegeven welke verdragen dat jaar voor parlementaire goedkeuring zullen worden voorgelegd, welke dat op langere termijn zullen zijn, welke op dit moment niet in aanmerking komen voor goedkeuring maar waarvoor dat in toekomst wel zou kunnen gaan gelden en verdragen waarvan definitief is besloten geen partij te worden.

In deze brief wordt geen informatie opgenomen betreffende de mogelijkheid tot het opzeggen van verdragen, zoals in de motie Van Middelkoop wordt gevraagd. Deze informatie zal worden toegevoegd aan stukken die aan de Kamer worden gestuurd ter voorbereiding van de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie van de IAO.

Ten slotte bericht ik u over de Herziene Code inzake sociale zekerheid van de Raad van Europa. Mijn ambtsvoorganger heeft in 2009 toegezegd het parlement jaarlijks te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de landen die deze Herziene Code geratificeerd hebben en over de activiteiten van de regering op dit terrein.

Tijdens de bijeenkomst te Straatsburg begin juni 2010 van het Comité van Experts op het gebied van sociale zekerheid, is uitdrukkelijk bij de landen die zijn aangesloten bij de Raad van Europa, onder de aandacht gebracht dat Nederland op 22 december 2009 als enige land de Herziene Code heeft geratificeerd en dat de Herziene Code pas in werking kan treden als nog ten minste één ander land de Herziene Code bekrachtigt. De landen is gevraagd om ratificatie van de Herziene Code serieus in overweging te willen nemen. Dit heeft in 2011 niet geleid tot ratificatie door een andere lidstaat.

Ik kan geen voorspelling doen over het moment van ratificatie door één of meerdere andere landen. Mijn conclusie is dat de factoren die de bereidheid tot ratificatie van andere landen bepalen, op dit moment niet door Nederland te beïnvloeden zijn. Wel zullen mijn medewerkers ratificatie van de Herziene Code aan de orde blijven stellen in de hierbij betrokken gremia van de Raad van Europa. Mocht er sprake zijn van een tweede ratificatie van de Herziene Code, dan zal ik u hierover informeren.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H. G. J. Kamp


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven