29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1106 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 mei 2024

Hierbij ontvangt u de aanbiedingsbrief van het CBR van 23 april jongstleden en de kwartaalrapportage «corona-inhaalslag examens» eerste kwartaal 2024, zoals toegezegd met de brief van 23 maart 20211.

De rapportage biedt inzicht in de aantallen afgenomen theorie- en praktijkexamens en rijtesten, de actuele reserveringstermijnen voor een praktijk- en theorie-examen en het slagingspercentage voor het praktijkexamen B (bijlage 2).

Ontwikkeling reserveringstermijnen praktijkexamens B

De reserveringstermijnen voor de praktijkexamens B daalden vanaf het voorjaar van 2022 geleidelijk van 21 weken in april 2022 naar iets minder dan 12 weken in oktober 2022. Vervolgens liepen de termijnen weer op om vanaf de zomer van 2023 stapsgewijs te dalen. Gemiddeld lagen de reserveringstermijnen in maart 2024 op 8,8 weken. Dit is boven de reguliere key performance indicator (kpi) van 7 weken, maar tegelijk een daling ten opzichte van de voorgaande kwartalen. Wel zijn er nog aanzienlijke verschillen tussen de 54 locaties voor praktijkexamens. De reserveringstermijnen variëren van 1 week op sommige locaties in de regio tot 19 weken op enkele locaties in de Randstad.

Prognose CBR: daling reserveringstermijnen zet door

De huidige reserveringstermijnen zijn vrijwel conform de prognose die eerder dit jaar door het CBR is opgesteld. De vraag naar examens blijft hoog. De verwachting is daarom dat de gemiddelde reserveringstermijnen tot de zomer nagenoeg op het huidige niveau blijven, om na de zomer structureel te gaan dalen richting de reguliere niveaus en eind 2024 op of onder de kpi.

De structurele daling is het gevolg van het werven van nieuwe examinatoren die nu uit de opleiding stromen en inmiddels zijn gestart of staan ingepland voor het afnemen van examens. Vanaf maart 2021 hebben 145 nieuwe examinatoren met succes de opleiding afgerond en zijn inmiddels aan het werk. In diezelfde periode zijn 32 examinatoren met pensioen gegaan.

In januari 2024 zijn tien examinatoren met de opleiding gestart en nog eens 34 examinatoren zijn 1 april 2024 gestart. Daarnaast worden op dit moment kandidaten geworven voor de klassen die starten in september en oktober 2024.

De slagingspercentages voor rijbewijs B fluctueren sinds september 2022 rond de 50–53%. Het CBR blijft oproepen tot het verbeteren van de slagingspercentages door te investeren in een goede rijopleiding waar kandidaten goed worden voorbereid en pas op examen komen als ze er ook echt klaar voor zijn. Ter indicatie: een procent stijging van de slagingspercentages scheelt bijna een week in reserveringstermijn.

Alles overziend zien het CBR en het ministerie geen aanleiding om één van de tijdelijke noodmaatregelen in te zetten.

De ontwikkelingen van de reserveringstermijnen worden continu gemonitord. Zoals toegezegd in de eerder aangehaalde brief van maart 2021 ontvangt de Kamer hierover eens per kwartaal een rapportage. Als het CBR einde 2024 conform kpi presteert, zie ik geen noodzaak meer om u op deze manier extra te informeren. De Kamer zal dan op de hoogte worden gehouden van de reserveringstermijnen via de reguliere verantwoordingsdocumenten van het CBR, zoals het jaarverslag van het CBR en andere kwartaalrapportages.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstukken 29 398, nr. 909.

Naar boven