29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1105 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 april 2024

Op 9 april 2024 verzocht het Lid Joseph om een brief over de aangenomen motie waarin de regering gevraagd wordt met een voorstel te komen om de algemene medische keuring voor mensen met autisme, ADD en ADHD af te schaffen en deze mensen te beoordelen op rijvaardigheid (Kamerstukken 24 170, nr. 318). Deze motie werd door de Kamerleden Joseph en Westerveld ingediend tijdens een debat met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de implementatie van het VN-verdrag Handicap. Met deze brief kom ik tegemoet aan het verzoek van het Lid Joseph.

Zoals in het debat door Minister Helder werd gemeld, wordt binnen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op dit moment al onderzocht of en op welke manier de rijbewijskeuringen voor mensen met een vorm van AD(H)D of autisme meer proportioneel kunnen worden vormgegeven. Hierbij is het uitgangspunt dat de lasten voor de rijbewijshouder zo laag mogelijk blijven, en waarbij Nederland tegelijk blijft voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Daarnaast wordt onderzocht of de verschillende oplossingsrichtingen geen nadelige effecten op de verkeersveiligheid hebben. De verwachting is dat deze verkenning eind 2024 gereed is. Om deze reden werd geadviseerd om de motie aan te houden, zodat de resultaten uit deze verkenning konden worden meegewogen.

De wens van de Kamer, zoals uitgedrukt in de motie, wordt gedeeld. Het is van belang dat de eisen aan rijbewijskeuringen zo proportioneel mogelijk zijn, en dat geen onnodige belemmeringen worden opgelegd. De nu aangenomen motie wordt betrokken bij het verder uitwerken hiervan. De Kamer wordt uiterlijk eind 2024 bericht over de voortgang.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven