29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1097 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 februari 2024

Hierbij ontvangt u de aanbiedingsbrief van het CBR van 22 januari jongstleden alsmede de kwartaalrapportage «corona-inhaalslag examens» vierde kwartaal 2023 zoals toegezegd met de brief van 23 maart 2021.1

De rapportage biedt inzicht in de aantallen afgenomen theorie- en praktijkexamens en rijtesten, de actuele reserveringstermijnen voor een praktijk- en theorie-examen en het slagingspercentage voor het praktijkexamen B (bijlage 2).

Ontwikkeling reserveringstermijnen praktijkexamens B

De reserveringstermijnen voor de praktijkexamens B daalden vanaf het voorjaar van 2022 geleidelijk van 21 weken in april 2022 naar iets minder dan 12 weken in oktober 2022. Vervolgens liepen de termijnen weer op om vanaf de zomer 2023 stapsgewijs te dalen. Gemiddeld lagen de reserveringstermijnen in december 2023 op 8,9 weken. In de laatste week van het jaar was deze verder gedaald naar 7,1 weken. Dit is nog net boven de reguliere key performance indicator (kpi) van 7 weken. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de 54 locaties voor praktijkexamens. Deze variëren van 1 week op sommige locaties in de regio tot 20 op een enkele locatie in de Randstad.

Prognose CBR: daling reserveringstermijnen zet door

De huidige reserveringstermijnen zijn vrijwel conform de prognose die eerder dit jaar door het CBR is opgesteld. De vraag naar examens blijft hoog. Op basis van normale seizoensfluctuaties wordt een piek in de reserveringen in het voorjaar verwacht. De verwachting is daarom dat de gemiddelde reserveringstermijnen oplopen om na de zomer structureel te gaan dalen richting de reguliere niveaus en eind 2024 op of onder kpi.

De structurele daling is het gevolg van de verdere uitbreiding van capaciteit doordat nieuwe examinatoren uit de opleiding stromen en starten met het afnemen van examens. Vanaf maart 2021 hebben 128 nieuwe examinatoren met succes de opleiding afgerond en zijn inmiddels aan het werk. Met pensioen gegaan zijn 32 examinatoren, vanaf maart 2021 tot en met eind 2023.

In december 2023 is een klas met 32 examinatoren in opleiding gestart. In januari 2024 is vervolgens een klas met 10 examinatoren in opleiding gestart. Een volgende klas met 36 examinatoren in opleiding gaat op 1 april 2024 starten. Daarnaast worden op dit moment kandidaten geworven voor de klas die start in september 2024.

De slagingspercentages fluctueren sinds september 2022 rond de 50–53%. Het CBR blijft oproepen tot het verbeteren van de slagingspercentages door te investeren in een goede rijopleiding waar kandidaten goed worden voorbereid en pas op examen komen als ze er ook echt klaar voor zijn.

Alles overziend zien het CBR en het ministerie geen aanleiding om één van de tijdelijke noodmaatregelen in te zetten.

De ontwikkelingen van de reserveringstermijnen worden continu gemonitord. Zoals afgesproken ontvangt u hierover eens per kwartaal een rapportage. De volgende rapportage ontvangt u in april 2024.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 29 398, nr. 909

Naar boven