29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1090 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 januari 2024

Het opvoeren van elektrische fietsen, waaronder fatbikes, is een zorgelijke ontwikkeling. Naast de verkeersveiligheidsrisico’s, maakt het ministerie zich zorgen over het feit dat weggebruikers met een illegaal voertuig de weg op gaan en daarmee niet verzekerd zijn bij schade en ongevallen. De Kamer heeft twee moties op dit onderwerp aangenomen.1 Daarnaast heeft het ministerie op 7 november 2023 een brief ontvangen ondertekend door wethouders van verschillende gemeenten met daarin hun zorgen over opgevoerde elektrische fietsen en de oproep hier nu actie op te ondernemen.

De Kamer is toegezegd voor het einde van 2023 met een aanpak tegen het opvoeren van elektrische fietsen te komen. Dit vergt echter meer tijd dan voorzien. Het ministerie heeft meerdere onderzoeken laten uitvoeren om kennis te vergaren over de aard en omvang van het probleem. Daarnaast heeft het ministerie een adviesbureau opdracht gegeven de beleidsopties in beeld te brengen (bijlage 3). De resultaten van twee eerdere deelonderzoeken zijn eind 2022 naar de Kamer gestuurd.2 Twee aanvullende deelonderzoeken zijn in 2023 afgerond en bijgevoegd bij deze brief (bijlage 1 en bijlage 2).

Het ministerie begrijpt de oproep van gemeenten om snel actie te ondernemen, maar om te komen tot een effectieve en uitvoerbare aanpak is een zorgvuldige afweging van de beleidsopties nodig. Dat geldt met name voor de mogelijke aanpassingen in de wet- en regelgeving. De opties, zoals uiteengezet in het bijgevoegde rapport (bijlage 3), vergen daarnaast nadere afstemming met uitvoeringsinstanties en andere belanghebbenden. De Kamer wordt voor het einde van het eerste kwartaal geïnformeerd over de gekozen aanpak.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 29 398, nr. 1007 en Kamerstuk 31 305, nr. 392.

X Noot
2

Kamerstuk 29 398, nr. 1028.

Naar boven