29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1082 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 november 2023

Hierbij ontvangt u de aanbiedingsbrief van het CBR van 12 oktober jl. alsmede de kwartaalrapportage «corona-inhaalslag examens» derde kwartaal 2023 zoals toegezegd met de brief van 23 maart 2021.1

De rapportage biedt inzicht in de ingehaalde theorie- en praktijkexamens en rijtesten, de actuele reserveringstermijnen voor een praktijk- en theorie-examen en het slagingspercentage voor het praktijkexamen B (bijlage 2).

Ontwikkeling reserveringstermijnen praktijkexamens B

De reserveringstermijnen voor de praktijkexamens B daalden vanaf het voorjaar van 2022 geleidelijk van 21 weken in april 2022 naar iets minder dan 12 weken in oktober 2022. In het vierde kwartaal van 2022 liepen de reserveringstermijnen weer iets op. In het eerste kwartaal van 2023 zijn de reserveringstermijnen gestabiliseerd en lagen deze ultimo juni gemiddeld iets boven de 16 weken voor het eerste B-examen. In het derde kwartaal van 2023 zijn de reserverings-termijnen gestabiliseerd en lagen deze eind september gemiddeld op 12,4 weken voor het eerste B-examen. Hiermee liggen de reserveringstermijnen boven de reguliere key performance indicator (kpi) van 7 weken.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de 54 locaties voor praktijkexamens. Deze variëren van 1 week op sommige locaties in de regio tot 19 weken op locaties in de Randstad.

Prognose CBR: daling reserveringstermijnen zet door

De huidige reserveringstermijnen zijn vrijwel conform de prognose die eerder dit jaar door het CBR is opgesteld. De vraag naar examens blijft hoog en voor de komende periode is de verwachting dat de reserveringstermijnen geleidelijk nog iets verder zullen dalen om ultimo 2023 een gemiddelde van circa 8–10 weken te bereiken.

De verwachte daling is het gevolg van een iets afnemende vraag in het laatste kwartaal van het jaar (regulier seizoenspatroon). En ook als gevolg van de verdere uitbreiding van capaciteit doordat nieuwe examinatoren uit de opleiding stromen en gaan starten met het afnemen van examens.

Vanaf maart 2021 hebben 114 nieuwe examinatoren met succes de opleiding afgerond en zijn inmiddels aan het werk. Daarnaast zijn er op dit moment nog 33 examinatoren in opleiding en een volgende klas met 31 examinatoren in opleiding start op 1 december 2023 a.s. Daarnaast worden op dit moment kandidaten geworven voor een te starten klas in januari 2024.

De slagingspercentages fluctueren sinds september 2022 rond de 50–52% (eind september 50,8%). Het CBR blijft onverminderd oproepen tot het verbeteren van de slagingspercentages door te investeren in een goede rijopleiding zodat kandidaten goed zijn voorbereid voor hun examen.

Alles overziend ziet het CBR ook nu geen aanleiding om één van de tijdelijke noodmaatregelen in te zetten. Dit advies van het CBR wordt overgenomen.

De ontwikkelingen van de reserveringstermijnen worden continu gemonitord. Bij de volgende kwartaalrapportage wordt u nader geïnformeerd over de laatste stand van zaken.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 29 398, nr. 909.

Naar boven