29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1080 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 oktober 2023

Op 14 april 2021 heeft de heer Roemer zijn advies «van rijles naar rijonderwijs» aangeboden met daarin negentien adviezen voor het verbeteren van de kwaliteit van de rijschoolbranche.1 Op 25 mei 2022 ontving u de kabinetsreactie op dit advies, waarin staat aangegeven dat het advies door het kabinet wordt omarmd en stapsgewijs wordt ingevoerd aan de hand van een plateauplanning met vier plateaus.2

In het huidige, eerste plateau worden de inhoudelijke eisen aan de rijopleiding, de rijinstructeur en het rijexamen uitgewerkt waarvoor ik opdrachten heb verstrekt.

Ook is in mijn opdracht verkend waar nieuwe publieke taken in de rijschoolbranche (zoals het toezicht op de naleving van deze kwaliteitseisen) het best kunnen worden belegd. Wanneer alle opdrachten zijn afgerond en in samenhang kunnen worden bezien kan worden besloten over het wettelijk invoeren van deze eisen en over een passend invoeringspad dat aanpassing van wet- en regelgeving met zich meebrengt.

Met deze brief wordt u geïnformeerd over een voorstel voor inhoudelijke eisen aan de rijopleiding en over de verkenning van de nieuwe publieke taken voor de rijschoolbranche. U treft bij de bijlagen het leerplan voor de leerling rijbewijs B aan alsmede de verkenning van ABDTOPConsult van 30 juni 2023 naar nieuwe publieke taken in de rijschoolbranche.

Kwaliteitseisen rijopleiding: leerplan voor de leerling rijbewijs B

Aan RoyalHaskoningDHV (RHDHV) is opdracht gegeven kwaliteitseisen en leerdoelen voor het leerplan leerling rijbewijs B te ontwerpen voor zowel de praktijk alsook theorie, waarbij is verzocht te borgen dat het CBR, IBKI en de Koepel Rijopleiding en Verkeerseducatie (KRV) worden betrokken bij de ontwikkeling van het leerplan.

Het leerplan is bijgevoegd (bijlage één tot en met vier) en omvat de volgende elementen:

  • 1. uitgangspunten voor het nationaal leerplan voor de rijopleiding B;

  • 2. kerndoelen voor het nationaal leerplan rijopleiding B;

  • 3. notitie educatief ontwerp en toetstraject;

  • 4. samenvatting leerplan rijopleiding B.

Verkenning nieuwe publieke taken in de rijschoolbranche door ABDTOPConsult van 30 juni 2023

Een van de negentien maatregelen van advies Roemer betreft de oprichting van een nieuwe autoriteit in de vorm van een zelfstandig bestuursorgaan (zbo): de Curriculum Commissie Autorijonderwijs (CCA). In de integrale kabinetsreactie van 25 mei 2022 (Kamerstuk 29 398, nr. 1004) is hierover aangegeven dat het een optie is om de in het advies aan de CCA toebedeelde taken in eerste instantie te beleggen bij CBR en IBKI en dat dit nader wordt verkend waarbij ook wordt stilgestaan bij voor- en nadelen van het oprichten van een nieuwe zbo.

ABDTOPConsult is in de zomer van 2022 opdracht gegeven om deze verkenning naar de bevoegdheidsverdeling met betrekking tot de kwaliteit van de opleiding van de leerling rijbewijs B, de kwaliteit van de examinering door het CBR, de kwaliteit van de rijscholen en die van de rijinstructeurs uit te voeren. De verkenning door ABDTOPConsult van 30 juni 2023 met de titel «Verkenning nieuwe publieke taken rijschoolbranche» vindt u in de bijlage. Uit de verkenning komt naar voren dat het beste gekozen kan worden om nieuwe publieke taken te beleggen bij bestaande organisaties die al ervaring hebben in de rijschoolbranche. Met het oog op de gewenste voortvarendheid om advies Roemer in te voeren is een stapsgewijze aanpak nodig. Er is volgens ABDTOPConsult nu geen noodzaak om een nieuwe zbo te introduceren. Voor de langere termijn kan dit niet worden uitgesloten. Een nieuwe zbo kan later in het proces mogelijk wel een optie zijn, maar is op het moment niet het geval.

Einde 2023 wordt u nader geïnformeerd over de volgende stappen rond de verdere uitwerking/invulling van advies Roemer, nadat er met de rijschoolbranche, CBR en IBKI is overlegd.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Bijlagen:

  • 1. uitgangspunten voor het nationaal leerplan voor de rijopleiding B;

  • 2. kerndoelen voor het nationaal leerplan rijopleiding B;

  • 3. notitie educatief ontwerp en toetstraject;

  • 4. samenvatting leerplan rijopleiding B;

  • 5. verkenning ABDTOPConsult nieuwe publieke taken rijschoolbranche.


X Noot
1

Kamerstuk 29 398, nr. 917.

X Noot
2

Kamerstuk 29 398, nr. 1004.

Naar boven