29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1033 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 november 2022

De afgelopen jaren is er door uw Kamer regelmatig aandacht gevraagd voor de risico’s voor de verkeersveiligheid als gevolg van het omwisselen van rijbewijzen van kennismigranten. Op grond van de rijbewijsregelgeving mogen door de belastingdienst erkende kennismigranten hun buitenlands rijbewijs omwisselen zonder dat hier een toets aan vooraf is gegaan. In overeenstemming met de toezegging1 van mijn voorganger bied ik u hierbij het onderzoeksrapport Kennismigrantenregeling en risico’s voor de verkeersveiligheid aan.

Het rapport bevat conclusies en aanbevelingen over verschillende aspecten van de effecten van de kennismigrantenregeling en risico’s voor de verkeersveiligheid. Het rapport bevestigt het eerdere beeld dat er bij de betrokken organisaties, zoals het Openbaar Ministerie, de Politie en de RDW, geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico voor de verkeersveiligheid voor deze groep bestuurders. Een andere constatering van het onderzoek is dat de groep van circa 10.300 kennismigranten die in 2021 hun buitenlandse rijbewijs bij de RDW hebben omgewisseld een gemiddelde leeftijd van 35 jaar heeft en gemiddeld 11 jaar in het bezit is van een rijbewijs. Deze groep staat hiermee ver af van de groep jonge beginnende bestuurders, die volgens wetenschappelijke inzichten sterk verhoogde risico’s kent op het gebied van de verkeersveiligheid.

Het onderzoek benadrukt daarnaast het belang van het kennisniveau van betrokkenen over de voor hen nieuwe Nederlandse verkeersomgeving. Het beveelt aan te zoeken naar maatregelen om de bewustwording van de Nederlandse verkeerssituatie bij de kennismigranten te vergroten en benadrukt de mogelijke rol die de werkgever daarbij zou kunnen spelen.

Op dit moment wordt samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en andere relevante partijen als CBR, RDW, politie en OM bezien welke verdere acties kunnen worden ondernomen naar aanleiding van de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek.

Vanwege een lichte vertraging in de oplevering van het onderzoek is het niet mogelijk gebleken om, zoals oorspronkelijk toegezegd, dit vervolg nog in 2022 met uw Kamer te delen. Uw Kamer wordt begin 2023, mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat, geïnformeerd over de nadere afwegingen rond het rapport en de vervolgacties.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 29 398, nr. 969.

Naar boven