29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1030 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 november 2022

Hierbij bied ik u de kwartaalrapportage «corona-inhaalslag examens» derde kwartaal 2022 van het CBR aan alsmede de aanbiedingsbrief van het CBR van 18 oktober jongstleden zoals toegezegd met de brief van 3 februari 20221.

De rapportage biedt inzicht in de ingehaalde theorie- en praktijkexamens en rijtesten, de actuele reserveringstermijnen voor een praktijk- en theorie-examen en het slagingspercentage voor het praktijkexamen B.

De reserveringstermijnen voor het praktijkexamen B bereikten in april 2022 een piek van bijna 21 weken. Vanaf april zien we dat de reserveringstermijnen dalen en eind september 2022 bedroegen deze gemiddeld 13,8 weken. Dit is nog wel buiten de reguliere key performance indicator (kpi) van 7 weken. Voor de reserveringstermijnen geldt dat er sprake is van grote regionale verschillen. De wachttijden buiten de Randstad zijn circa 6 weken korter dan in de Randstad.

Een belangrijke factor om de reserveringstermijnen te doen dalen is het uitbreiden van de examencapaciteit. Het CBR heeft eerder dit jaar aanvullende maatregelen genomen gericht op het terugdringen van het verzuimpercentage onder examinatoren en gericht op de werving en opleiding van nieuwe examinatoren.

Het verzuimpercentage is in het tweede kwartaal licht gedaald en heeft zich in het derde kwartaal vooralsnog geconsolideerd (9,5%). Inmiddels zijn 52 nieuwe examinatoren gestart met het afnemen van examens. Daarnaast zijn er nog 32 kandidaten in opleiding die vanaf december aanstaande examens gaan afnemen en starten er in december en januari twee nieuwe opleidingen waar inmiddels al 32 kandidaten voor zijn geworven.

Voor wat betreft de tijdelijke maatregel van het CBR per 1 september jongstleden inhoudende dat een kandidaat die tweemaal (of vaker) is gezakt, automatisch een wachttijd krijgt van minimaal 15 weken voordat het volgende examen kan worden gereserveerd, is van belang dat het CBR opmerkt dat de reserveringstermijn wel terugloopt maar het slagingspercentage niet verbetert. Het CBR geeft mede op basis van de daling van de reserveringstermijn aan in goed overleg met de Koepel Rijopleiding en Verkeerseducatie (KRV) te hebben besloten de maatregel per 1 december aanstaande aan te passen van 15 naar 10 weken wachttijd. In het eerste kwartaal van 2023 beziet het CBR of en wanneer een volgende stap kan worden genomen.

Ook bij de rijscholen dalen de wachttijden, zo merkt het CBR op. De gemiddelde wachttijd voordat een kandidaat aan de rijopleiding kan beginnen bedraagt 10 weken. Aan het einde van het tweede kwartaal was dit nog 17 weken.

Het CBR blijft onverminderd oproepen tot het verbeteren van de slagingspercentages door te investeren in een goede rijopleiding waar kandidaten goed worden voorbereid en pas op examen komen als ze er ook echt klaar voor zijn.

Alles overziend ziet het CBR ook nu geen aanleiding om één van de tijdelijke noodmaatregelen in te zetten.

Het CBR geeft tot slot aan dat de verwachting is dat de reserveringstermijnen in het vierde kwartaal geleidelijk verder zullen dalen. Gegeven het reguliere seizoenspatroon met een piek in de eerste helft van het jaar zullen de reserveringstermijnen in het eerste kwartaal van 2023 tijdelijk wel weer iets oplopen.

De ontwikkelingen van de reserveringstermijnen worden gemonitord en ook bij de volgende kwartaalrapportage zal opnieuw worden bezien of tijdelijke noodmaatregelen nodig zijn.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 29 398, nr. 983.

Naar boven