29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1000 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 april 2022

Hierbij bied ik u de kwartaalrapportage «corona-inhaalslag examens» eerste kwartaal 2022 van het CBR aan alsmede de aanbiedingsbrief van het CBR1, zoals u toegezegd met de brief van 3 februari 2022 (Kamerstuk 29 398, nr. 983).

De rapportage biedt inzicht in de ingehaalde theorie- en praktijkexamens en rijtesten, de actuele reserveringstermijn voor een praktijk- en theorie-examen en het slagingspercentage voor het praktijkexamen B. De reserveringstermijn voor het praktijkexamen B is vanaf einde 2021 fors toegenomen. Eind maart 2022 is de gemiddelde reserveringstermijn voor het praktijkexamen 15,7 weken. Dit is ruimschoots buiten de reguliere key performance indicator (kpi) van 7 weken.

Daarnaast is de grens van 14 weken uit het plan van aanpak van het CBR van maart 2021 hiermee ook overschreden, wat de vraag oproept of tijdelijke noodmaatregelen moeten worden ingezet.

Ik heb het CBR dan ook gevraagd mij vanuit de uitvoering te adviseren over het al dan niet inzetten van de tijdelijke noodmaatregelen uit het plan van aanpak van maart 2021 en hierover in overleg te treden met de rijschoolbranche. U treft de brief van het CBR als bijlage aan. Het gezamenlijk advies van CBR en rijschoolbranche is om nu geen tijdelijke noodmaatregelen in te zetten waarbij meeweegt dat er nog mogelijkheden zijn voor de rijscholen om nog scherper de opleiding van de leerling te plannen. Dit kan de daadwerkelijke overlast voor de betreffende klanten beperkt houden. De verwachting van het CBR nu is dat de reserveringstermijnen na deze zomer weer zullen gaan dalen, nadat de reserveringstermijnen de komende tijd eerst nog zullen toenemen.

Verder is van belang dat het CBR zich maximaal inspant om het verzuim van examinatoren ten gevolge van COVID-19 terug te dringen en veel nadruk legt op het werven en opleiden van nieuwe examinatoren. Het CBR is voorts in gesprek met de branche hoe zij de slagingspercentages verder kunnen verhogen. In het afgelopen jaar is het gemiddelde slagingspercentage met bijna 3% gestegen (een equivalent van 24.000 minder examens op jaarbasis). Het CBR complimenteert de rijscholen daarmee.

Gelet op het bovenstaande onderschrijf ik het advies van het CBR om nu geen tijdelijke, voor specifieke doelgroepen uiterst vervelende noodmaatregelen in te zetten.

De ontwikkelingen van de reserveringstermijnen worden gemonitord en bij de volgende kwartaalrapportage zal opnieuw worden bezien of tijdelijke noodmaatregelen nodig zijn.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven