29 389 Vergrijzing en het integrale ouderenbeleid

Nr. 28 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2010

Medio juni jl. heeft het SCP de publicatie «Oudere tehuisbewoners» uitgebracht met de resultaten van een enquete onder ruim 1.500 bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. Het doel van deze enquête was meer zicht krijgen op de samenstelling van de groep bewoners en hun leefsituatie. Wat betreft de samenstelling worden de resultaten gebruikt voor het actualiseren van de te verwachten vraagontwikkeling voor personen die een beroep doen op de sector verpleging en verzorging. Deze raming voert het SCP in opdracht van het ministerie uit. Wat betreft de leefsituatie worden de resultaten opgenomen in de SCP-rapportage «Kwetsbare ouderen» die naar verwachting eind 2010 beschikbaar komt. Hierbij wordt voldaan aan het verzoek van de Kamer (2010Z09320/2010D26715) om nu al op deze publicatie te reageren.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste bewoners van een verpleeg- of verzorgingshuis tevreden zijn over de zorginstelling en de zorg die zij ontvangen. De bewoners geven aan dat verzorgenden hen serieus nemen, dat ze met rust gelaten worden als er behoefte aan is en dat er voldoende activiteiten worden georganiseerd. Er zijn ook aandachtspunten genoemd, zoals weinig tijd voor extra aandacht en gebrek aan privacy en autonomie.

De hoge mate van tevredenheid van de cliënten geeft aan, dat de sector zelf hard aan het werk is om de kwaliteit van zorgverlening te verbeteren. Er is sprake van een cultuuromslag, waarvoor overigens ook tijd nodig is deze verder in te bedden binnen de sector. Om cultuurveranderingen, gericht op de verbetering van de kwaliteit van zorg, te bewerkstelligen zijn programma’s ingezet zoals In voor Zorg, Zorg voor Beter en Transformatieprogramma Langdurige Zorg.

Ik verwijs u tevens naar het onlangs uitgebrachte rapport van de NPCF «Uw mening onze zorg». De conclusies uit beide rapporten komen voor een groot deel overeen. Beide onderzoeken bieden inzicht in de wensen en behoeften van cliënten en helpen zorginstellingen kritisch naar hun organisatie te kijken. Met de kennis van de wens en vraag van de cliënt, acht ik de zorginstellingen in staat om de stap te maken die noodzakelijk is om vraaggestuurde zorg te bewerkstelligen.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink

Naar boven