29 389 Vergrijzing en het integrale ouderenbeleid

Nr. 108 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 april 2021

In mijn brief van 17 maart 2020 informeerde ik u over de opdracht aan de Stuurgroep Ondervoeding om – samen met betrokken beroepsorganisaties – het gebruik te bevorderen van bestaande instrumenten gericht op goede zorg rond ondervoeding bij ouderen (Kamerstuk 29 389, nr. 102). Met deze brief geef ik invulling aan mijn toezegging om u te informeren over de uitkomsten van de nulmeting die de Stuurgroep heeft opgesteld van het gebruik van deze instrumenten1. Tevens beschouw ik met deze brief de motie van de leden Van Otterloo en Sazias (Kamerstuk 23 235, nr. 203) als afgedaan. Hierin werd verzocht om de aanpak van ondervoeding bij (thuiswonende) ouderen door betrokken partijen te bevorderen.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ondervoeding bij ouderen relatief vaak voorkomt. Ouderen die kwetsbaar zijn (met een (chronische) ziekte, functionele beperkingen, laagopgeleid of alleenstaand) lopen kans ondervoed te raken. Ondervoed zijn kan tot gezondheidsproblemen leiden, bijvoorbeeld minder spierkracht of sneller iets breken bij een val. Dit kan op zijn beurt tot (extra) zorgkosten leiden. De Stuurgroep Ondervoeding heeft de afgelopen jaren met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kennis en instrumenten ontwikkeld en verspreid die de aanpak van ondervoeding moeten bevorderen. Bij deze aanpak zijn veel organisaties in de zorg en ondersteuning rondom ouderen betrokken. Samen met deze organisaties is materiaal ontwikkeld, zoals screeningsinstrumenten, zelftests, behandelprotocollen, opleidingsmodules, indicatoren, samenwerkingsafspraken en communicatiemiddelen gericht op het (h)erkennen en zo mogelijk behandelen van ondervoeding.

Het rapport met de nulmeting beschrijft de mate waarin deze kennis en instrumenten beschikbaar zijn voor professionals, ondersteuners en ouderen zelf. Ook beschrijft het rapport verschillende aandachtspunten.

Deze aandachtspunten worden – samen met betrokken professionals in de zorg en ondersteuning, ouderen- en patiëntenorganisaties en kennisexperts – uitgewerkt in een adviesrapport ter nadere invulling van de opdracht om de aanpak van ondervoeding bij ouderen structureel te borgen.

Dit rapport zal ik u – voorzien van mijn reactie – later dit jaar toesturen.

Het thema ondervoeding bij kwetsbare ouderen staat niet los van andere thema’s die spelen bij (kwetsbare) ouderen.

Daarom is het van belang om dit thema te verbinden met lopende acties in het programma Langer Thuis en het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Ook zal ondervoeding een plek krijgen in de Dialoognota ouderen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven