29 362 Modernisering van de overheid

Nr. 197 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 april 2012

In de brief d.d. 13 maart 2012 verzoekt de vaste commissie van Binnenlandse Zaken een reactie te geven op het verkrijgen van een DigiD voor Nederlanders wonend in het buitenland. Op dit moment kunnen Nederlanders woonachtig in het buitenland, of anderen die een relatie hebben met de Nederlandse overheid, geen DigiD-activeringscode aanvragen. In deze brief zal ik toelichten waarom dit het geval is en welke ontwikkelingen gaande zijn op dit terrein.

Wanneer een burger een DigiD aanvraagt, wordt de activeringscode opgestuurd naar het woonadres, zoals dat is vastgelegd in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Op deze manier kan voorkomen worden dat een DigiD in verkeerde handen valt. Een GBA-adres is namelijk betrouwbaar en actueel. Eenzelfde werkwijze zou ik in het buitenland ook graag willen volgen. Het probleem is echter dat de Nederlandse overheid niet beschikt over betrouwbare adressen van Nederlanders die in het buitenland woonachtig zijn of andere niet-ingezetenen. Wie niet woonachtig is in Nederland, staat niet ingeschreven in de GBA, waardoor van deze groep vaak geen adresgegevens bekend zijn. Indien deze adresgegevens wel bekend zijn, hebben die over het algemeen een minder betrouwbaarheidsniveau dan de GBA-adressen. Het versturen van een activeringscode naar deze minder betrouwbare adressen zou daarom de mogelijkheid tot het plegen van fraude met DigiD kunnen vergroten. Daarom is het momenteel niet mogelijk voor niet-ingezetenen met een relatie met de Nederlandse overheid om een DigiD aan te vragen.

Op dit moment wordt nader onderzocht of er alternatieven voor de brief met activeringscode zijn, die het op termijn mogelijk maken DigiD vanuit het buitenland aan te vragen, terwijl tegelijkertijd wordt voorkomen dat DigiD’s in verkeerde handen vallen. Daarbij kan gedacht worden aan het uitreiken van een activeringscode aan een loket, waarbij de identiteit van de aanvrager kan worden gecontroleerd. In dit geval hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van een adres, omdat de activeringscode niet per post verzonden wordt, maar wordt uitgereikt aan een balie.

Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden van balie-uitgifte op Schiphol, grensgemeenten of consulaire posten. De verwachting is dat eind 2012 in pilotvorm gestart zal worden met het uitgeven van DigiD’s aan verschillende balies.

Ik hoop u met deze brief voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J. W. E. Spies

Naar boven