29 282
Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

nr. 89
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 november 2009

Hierbij bied ik u aan het onderzoeksrapport «Voorbehouden handelingen tegen het licht».1 Dit is het product van een onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. Gevers, die op mijn verzoek de huidige regeling over de voorbehouden handelingen van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) heeft onderzocht. Zoals u wellicht weet zijn voorbehouden handelingen die handelingen in de gezondheidszorg die op eigen verantwoordelijkheid enkel door de bij wet aangewezen beroepsbeoefenaren mogen worden verricht. Dat is in alle gevallen de arts en in enkele gevallen de tandarts en verloskundige. Tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de medische technologie en de taakherschikking in de gezondheidszorg achtte ik het wenselijk om na te gaan of de huidige wettelijke regeling van de voorbehouden handelingen nog actueel en adequaat is.

Het onderzoek mondt uit via vier hoofdlijnen in 20 conclusies en aanbevelingen.

1. Het onderzoek geeft aan dat de lijst van voorbehouden handelingen zinvol is en dat er enkele handelingen aangevuld danwel verwijderd kunnen worden.

2. Er worden voorstellen gedaan voor het wijzigen van het huidige toekenningsregiem.

3. De commissie concludeert dat de wettelijke regeling van de opdrachtverlening geen grote problemen oplevert. Uitzondering vormt de aandacht voor bekwaamheid in beleid, toezicht en praktijk van de zorgverlening.

4. Verder worden bruikbare aanbevelingen en conclusies gegeven die de regeling meer structureel bij de tijd kunnen houden.

Ik acht het een waardevol rapport met bruikbare aanbevelingen. De komende periode zal ik een plan van aanpak opstellen waarin ik uiteenzet op welke wijze ik de aanbevelingen uit het rapport ga verwerken. Dit plan van aanpak zal ik u in het begin van 2010 toesturen.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven