29 282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Nr. 487 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 november 2022

Het is voor professionals én cliënten belangrijk dat duidelijk is bij wie men voor welke zorg terecht kan. In de huidige postacademische beroepenstructuur in de psychologische zorg is het aantal verschillende titels dat refereert aan psychologische beroepen groot. Dit zorgt voor onduidelijkheid bij cliënten en hun naasten, werkgevers, zorgverzekeraars en verwijzers over de in te zetten zorg en toegepaste methoden. Daarom informeer ik u, mede namens de Minister voor Langdurige Zorg en Sport, met deze brief over mijn voornemen om de structuur van de postacademische beroepen in de psychologische zorg in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) per 1 januari 2025 te vereenvoudigen. Het advies «Een vernieuwde structuur voor de academische beroepen in de psychologische zorg» van de samenwerkende beroepsverenigingen1 en de bijbehorende impactanalyses liggen aan dit besluit ten grondslag. Op 27 oktober 20202 is het advies van de beroepsverenigingen aan uw Kamer aangeboden en op 20 december 20213 heeft uw Kamer de impactanalyses op dit advies ontvangen.

Er wordt beoogd één breed basisberoep voor de psychologische zorg in artikel 3 Wet BIG te creëren: de gezondheidszorgpsycholoog-generalist. In dit nieuwe beroep gaan de bestaande gezondheidszorgpsychologen en de kinder- en jeugdpsychologen op. Ook gaan het huidige basisberoep van psychotherapeut uit artikel 3 Wet BIG en het specialisme van klinisch psycholoog samen in het nieuwe specialisme van klinisch psycholoog-psychotherapeut. Deze vereenvoudiging van de beroepenstructuur zorgt er onder andere voor dat cliënten sneller de juiste behandelaar vinden. Dit sluit aan bij de ambitie van het Integraal Zorgakkoord (IZA) om de beschikbare capaciteit optimaal in te zetten, zonder verspilling van tijd, geld en energie van mensen.

In het advies van de beroepsverenigingen komt ook de inzet van de masterpsycholoog in de individuele gezondheidszorg aan bod, in relatie tot de norm voor vakbekwaamheid van de beroepsgroep zelf. Bij de aanbieding van dit advies aan uw Kamer is aangegeven dat dit een zorginhoudelijk punt betreft en dat voorstellen hiertoe in het veld tot stand dienen te komen. Dit maakt dan ook geen onderdeel uit van de wijziging van de beroepenstructuur.

De beroepsverenigingen in de psychologische zorg hebben mij in gezamenlijkheid van een breed gedragen advies over de wijziging van de beroepenstructuur voorzien. Het is goed om te merken dat de beroepsverenigingen ook de realisatie van de gewijzigde beroepenstructuur in nauwe samenwerking oppakken. De komende periode werkt het Ministerie van VWS in samenspraak met de samenwerkende beroepsverenigingen aan de voorbereidingen om de wijzigingen in de beroepenstructuur te realiseren. Zo wordt vereenvoudiging van beroepenstructuur uitgewerkt en de wetswijziging voorbereid. Onder andere wordt, op basis van het advies van de beroepsverenigingen, bezien welke opleidingen toegang geven tot het beroep gezondheidszorgpsycholoog-generalist. Daarnaast creëren de beroepsverenigingen gezamenlijk met wetenschappelijke verenigingen een privaat openbaar kwaliteitsregister voor BIG-geregistreerde psychologen. In dit register wordt naast hun beroepsregistratie middels aantekeningen aangegeven over welke specifieke methoden- of doelgroep gebonden expertise zij beschikken. Ook dit register zal bijdragen aan meer transparantie en de juiste zorg op de juiste plek in de gezondheidszorg. Deze voorbereidingen worden uitgevoerd door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP). De Nederlandse Vereniging voor gezondheidszorgpsychologie & Specialismen (NVGzP) is per 1 oktober gefuseerd met het NIP.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Nederlands instituut van Psychologen (NIP), Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en de Nederlandse Vereniging voor gezondheidszorgpsychologie & Specialismen.

X Noot
2

Kamerstuk 29 282, nr. 414.

X Noot
3

Kamerstuk 35 925 XVI, nr. 164.

Naar boven