29 282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Nr. 212 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2014

Hierbij wil ik u de rapportage van de Audit Dienst Rijk (ADR) aanbieden1. De ADR heeft naar aanleiding van mijn toezegging in het debat over «foute dokters» op 2 september 2014 een review uitgevoerd naar de vermelding van opgelegde maatregelen in het BIG- register en op de online lijst. Door de ADR is een verbeterpunt gesignaleerd dat inmiddels door het CIBG is opgepakt. Hiernaast heeft het CIBG een aantal andere maatregelen getroffen ter verbetering van de kwaliteit van de registratie.

Gekozen is voor de ADR, omdat dit een onafhankelijke partij is ten opzichte van het CIBG. De ADR is onderdeel van het Ministerie van Financiën en de ADR staat los van de lijn van het Ministerie van VWS en dagelijkse interne beheersingsmaatregelen. Daarbij dienen de auditors die werken bij de ADR persoonlijk onafhankelijk te zijn.

De ADR heeft twee zaken onderzocht. De ADR heeft enerzijds gekeken of de bevoegdheidsbeperkende en overig opgelegde maatregelen, die kenbaar zijn door uitspraken van Tuchtcolleges, Rechtbanken en andere bevoegde Autoriteiten, op gelijke wijze vermeld zijn in zowel het BIG- register als op de online lijst. De ADR heeft hier geen verbeterpunten gevonden.

Daarnaast heeft de ADR gekeken of de door het CIBG genomen procedurele maatregelen afdoende zijn verankerd en afdoende garantie bieden, zodat de bevoegdheidsbeperkende en overig opgelegde maatregen op gelijke wijze vermeld blijven in zowel het BIG- register als op de openbare online lijst. De ADR geeft hierbij aan, dat hoewel het proces is ingericht om afwijkingen in de verwerking preventief te voorkomen, het proces niet in een maatregel voorziet die afwijkingen achteraf op gestructureerde wijze kan detecteren.

De ADR meldt dat het daarmee samenhangende risico van het ontstaan van een afwijking tussen het BIG- register en de online lijst kan worden beperkt door de online lijst geautomatiseerd uit het BIG- register te genereren.

Als alternatief hiervoor wordt aangegeven dat het mogelijk is periodiek de aansluiting tussen het BIG- register en de online lijst vast te stellen, waar mogelijk ondersteund met geautomatiseerde hulpmiddelen.

Het CIBG is gevraagd hoe zij dit verbeterpunt wil gaan oppakken. Het CIBG heeft aangegeven dat zij ernaartoe werkt de online lijst automatisch te genereren vanuit het nieuwe BIG- systeem, dat over circa twee jaar zal worden geïmplementeerd. Dit nieuwe systeem is onderdeel van een vernieuwde I-visie en I-implementatie- strategie. De reden waarom de wijziging niet meer in het huidige systeem zal worden ingebouwd heeft te maken met het feit dat het systeem te weinig versatiel is en de wijziging een grote impact zou hebben op zowel het systeem zelf als financieel.

In de tussentijd zal het CIBG een aantal andere maatregelen treffen om afwijkingen tussen de online lijst en het BIG register te voorkomen. Zo zal een zes- ogen principe worden ingevoerd, waarbij een derde persoon de werkzaamheden van twee andere personen zal controleren. Verder zal een door de ADR ontwikkeld instrument worden gebruikt ter controle van de online lijst. Verder zal gebruik worden gemaakt van een beveiligd bestand in plaats van een document waarin makkelijk wijzigingen kunnen worden aangebracht gedurende het verwerkingsproces. De ADR schat in dat met deze maatregelen de (relatief kleine risico’s) voorlopig goed zijn afgedekt.

Naast deze maatregelen, ter verbetering van de aansluiting van de informatie in het register en op de online lijst, heeft het CIBG nog een aantal andere maatregelen genomen ter verbetering van de kwaliteit van de registratie en de kwaliteit van de informatie over (buitenlandse) bevoegdheidsbeperkingen. Het CIBG heeft afspraken gemaakt met de IGZ inzake meldingen van fraude. Ook heeft het CIBG met de Rechtbanken nadere afspraken gemaakt over meldingen en informatie-uitwisseling inzake bevoegdheidsbeperkende maatregelen. Daarnaast zal het Big-informatiesysteem periodiek worden getest (bij iedere release) en worden in- en externe audits en extra onderzoek uitgevoerd.

Naar mijn mening heeft het CIBG verbetering van de kwaliteit van de registratie voortvarend opgepakt. VWS zal de ontwikkelingen bij het CIBG nauwgezet blijven volgen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven