29 282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Nr. 173 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 december 2012

Bij de regeling van werkzaamheden van 19 december zijn vragen gesteld over het feit dat in het LangeLand Ziekenhuis een deel van het decembersalaris niet nu aan het personeel wordt uitbetaald, maar in januari van volgend jaar. Het personeel ontvangt de eindejaarsuitkering, ter grootte van iets minder dan een maandsalaris, wel volledig in december.

Ik betreur dat het personeel niet over het volledige salaris kan beschikken, juist nu tegen het eind van het jaar is dat extra vervelend. Het ziekenhuis heeft aangegeven dat het op dit moment de betaling van de eindejaarsuitkering en de salarisbetaling over december tezamen, ondanks een lichte verbetering van de financiële resultaten over de afgelopen maanden, niet kan dragen.

Begin december zijn de bonden en de OR hiervan op de hoogte gesteld. De wijze van korting is volgens het ziekenhuis in het overleg met de vakbonden toegepast op het salaris en niet op de eindejaarsuitkering, zodat werknemers hierop hun aanspraak niet kunnen verliezen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de vakbonden zich kunnen vinden in deze maatregel. Het ziekenhuis stelt dat het gekorte bedrag gegarandeerd in januari wordt uitbetaald. Alle medewerkers ontvangen in december hun volledige eindejaarsuitkering en mensen die door deze maatregel in de problemen zouden komen, kunnen een regeling treffen met de salarisadministratie van het ziekenhuis. Overigens is het ook zo dat de vergoeding voor de interim---bestuurder een maand later wordt uitbetaald en de Raad van Toezicht zal de gebruikelijke vergoeding voor dit jaar ook pas later ontvangen.

Zoals bekend beraadt het bestuur van het ziekenhuis zich al langer op de wijze waarop er een meer structureel houdbare situatie voor het ziekenhuis kan worden gecreëerd. Het bestuur van het ziekenhuis verwacht daarover binnenkort meer helderheid te kunnen geven.

Het bericht dat er wel geld zou zijn terugbetaald aan zorgverzekeraars, maar dat er geen geld meer zou zijn voor salaris, is volgens het ziekenhuis niet helemaal juist. Wel geldt dat verzekeraars bedragen voor overfinanciering in de afgelopen periode in mindering hebben gebracht op de betalingen van declaraties en voorschotten aan het ziekenhuis. Daarentegen betalen de verzekeraars de declaraties van het LangeLand Ziekenhuis sneller dan gebruikelijk en verstrekken ze ruimere voorschotten. Het ziekenhuis verwacht overigens binnen enkele weken contracten met de zorgverzekeraars voor volgend jaar te kunnen afsluiten.

In het algemeen geldt dat kwesties over salarisbetalingen civielrechtelijke geschillen zijn tussen ziekenhuisleiding en medewerkers. Zij zijn als werkgever en werknemers partij bij een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht. Ik ben bij deze overeenkomst geen partij. Evenmin heb ik een toezichthoudende of controlerende taak. Alleen wanneer er sprake is van een gevaar voor de kwaliteit van zorg of de continuïteit van cruciale zorg, heb ik een verantwoordelijkheid. Ik heb momenteel geen reden om aan te nemen dat de kwaliteit van zorg in het geding is.

Een eventueel geschil over salarisbetaling kan als partijen dat willen natuurlijk wel worden voorgelegd aan de burgerlijk rechter.

Ik verwacht u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven